PREDIVNI KOLAČI NAPRAVLJENI SU U STUDIJU HAYATA UZ ALMASU I NASMIJANU SELMU I LEJLU

Selma Mehmedagić dolazi iz Visokog i ima 6 i po godina.

Simpatična i uvijek nasmijana djevojčica danas je uz pomoć naše Almase Lazović napravila jednostavan i brz kolač koji su njih dvije nazvale Selmin kolač.

Za ovu slasticu trebate malo ljubavi i nekoliko sastojaka u frižideru. Za podlogu koristite: 400 g mljevenog keksa

  • 100 g Dolcela čokolade za kuhanje
  • 200 g rastopljenog putera
  • 100 ml mlijeka

Otopite puter, čokoladu i mlijeko i sve zajedno rukama umijesite u mljeveni keks. Smjesu rasporedite i utisnite u kalup.

Selma je koristila 15×25, a vi možete i u okrugli kalup, promjera 24 cm. Kalup ostavite u frižider dok krema bude spremna. Za kremu koristite:

  • 500 g mascarpone sira ili nekog drugog kremastog sira
  • 4 kašike šećera u prahu Dolcela
  • kesicu želatine Dolcela
  • 400 ml slatkog vrhnja Dolcela šlag 5+

Izmiksajte krem sir sa šećerom u prahu, dodajte otopljenu želatinu, koju ste 10 minuta prije potopili u vodu da nabubri. Smjesu izmiješajte mikserom na najmanjoj brzini. Posebno umutite slatko vrhnje, također na manjoj brzini, ali ga nemojte potpuno ušlagati. Sastavite obje smjese i dobijenu kremu izlijte na podlogu od keksa. Kalup ostavite u frižider barem jedan sat.

Na kraju napravite glazuru od bijele čokolade:

  • 100 ml slatkog vrhnja Dolcela šlag 5+
  • 200 g bijele čokolade za kuhanje

Otopite na pari zajedno čokoladu i vrhnje. Kad se sve sjedini i otopi, ohladite i izlijte preko kreme. Ostavite kolač u frižider najbolje preko noći.

Brzi i jednostavni kolač pravila je mala Selma, ali sjajna Lejla Agović napravila je filovanu oblatnu koju je, kaže, njen djed najviše volio.

Za ovaj recept trebate dvije oblatne, kao i biskvit od jaja koji se peče i na kraju kremu od žumanjaka koja se kuha na pari.

Za biskvit koji pečete potrebno je:

  • 9 bjelanjaka
  • 370 g šećera u prahu Dolcela
  • 180 g otopljenog putera
  • 150 g nasjeckanih oraha
  • 150 g suhih grožđica
  • 225 g brašna
  • s vrha kašičice praška za pecivo Dolcela

Bjelanjke miksajte u čvrst snijeg i postupno dodajte šećer u prahu. Na najmanjoj brzini dodajte orahe, grožđice, brašno i prašak za pecivo.

Otopite maslac na laganoj vatri i ulijte u pripremljenu smjesu kada se malo prohladi. Tijesto izlijte u pleh u koji ste prije toga stavili papir za pečenje. Pecite na 150 stepeni dok se biskvit ne ispeče.

Za kremu od žumanjaka trebate:

  • 9 žumanjaka
  • 27 kašika šećera u prahu Dolcela

Kuhajte kremu najmanje 25 minuta na pari. Ohladite je i ostavite da se prirodno stisne.

Oblatnu premažite polovicom kreme i na to položite pečeni biskvit. Ostalom kremom premažite biskvit i poklopite drugom oblatnom, i to tako da je glatka strana okrenuta gore. Lagano pritisnite drugom tepsijom, ostavite u frižideru preko noći. Kolač režite po želji i uživajte.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE