Prije nego što posegnete za njim, razmislite koliko je ljudi taj predmet dotaklo prije vas. Izgleda li čisto? Je li površina ljepljiva? Isto se odnosi i na so, šećer, posude za sir, a posuda za biber se čini da ipak prednjači po broju bakterija koje se na njoj nalaze.
Prema istraživanju sprovedenom od strane ABC News, u prosjeku se na posudi za biber nalazi oko 11.600 bakterija.
- Većina tih predmeta se samo prebriše ako izgledaju prljavo, a čak i tada samo krpicom koju zaposleni imaju pri ruci – pojasnio je Jonas Stikler, direktor organizacije ConsumerSafety.org, te dodao: – I dok se u određenim restoranima ti predmeti ponovo pune i brišu, rijetko su dezinfikovani i pravilno očišćeni.

Drugi je grozan razlog, nastavlja Stikers, taj što roditelji, kako bi umirili djecu u restoranu, često dopuštaju da se igraju tim predmetima tokom obroka. To bi značilo da on može biti prekriven svime što se nalazi na ruci djeteta, a znamo da ih oni vole „gurati“ svugde.
- Čak i ljudi koji ne koriste so i biber kako bi poboljšali ukus jela će te predmete sigurno pomicati po stolu, a to je nešto o čemu se treba razmišljati danas kada je sve u znaku koronavirusa, a uskoro i gripa – dodaje on.
Uz bakterije, solnica posuda za biber mogu biti okidači alergijskih reakcija. – One slučajno mogu dotaknuti hranu kada ih koristi osoba prije vas, ili čak upasti u posudu, pa ako je taj neko jeo školjke na koje ste jako alergični, javlja se rizik da ćete imati alergijsku reakciju – dodaje Stikers.