PREDSJEDNIK BIRPARIĆ O RMU ‘BANOVIĆI’: OČEKIVAN JE OTPOR UPRAVE, OTVORENI SMO ZA SARADNJU

Rudnik mrkog uglja (RMU) "Banovići" dobio je novi Nadzorni odbor. Konstituirajuća sjednica nije održana u zgradi Uprave Rudnika, jer to nije dozvolio direktor Munever Čergić, međutim provedeno je sve ono što je odlučeno na Skupštini društva održanoj u petak.

Bego Birparić izabran je za predsjednika, a Edin Kurić je član Nadzornog odbora (NO), obojica kao predstavnici državnog kapitala koje je predložila Vlada FBiH. Antun Luburić je predstavnik malih dioničara u Nadzornom odboru, kao što je bio i ranije.

  • Prvu sjednicu Nadzornog odbora zakazali smo za srijedu. Tada ćemo poništiti odluku bivšeg Nadzornog odbora o sazivanju sjednicu Skupštine društva za 27. novembar, koja nije potrebna, jer je sjednica održana u petak u Sarajevu – rekao je Birparić za Faktor.

On ističe da nema nikakvih naznaka o smjeni aktuelne uprave rudnika, na čijem je čelu Munever Čergić, kadar PDA Mirsada Kukića.

  • Ovo su neki lomovi koje oni ne mogu da podnesu i taj njihov otpor je i očekivan. Sačekat ćemo određen period da se uspostavi saradnja s Upravom u skladu sa Zakonom i pravilnicima o radu. Očekujem da Nadzornom odboru bude omogućeno da obavlja svoj posao, da uspostavimo protok akata i aktivnosti za dobrobit rudnika. Mi smo otvoreni za saradnju i treba nam Uprava koja će ići u smjeru poboljšanja standarda rudara njihovih primanja, plaće i sigurnosti na radu – zaključio je Birparić.

Upravi RMU “Banovići” mandat ističe 1. maja naredne godine. Ukoliko se nešto ne promijeni, Uprava Rudnika prvi put će imati Nadzorni odbor, koji kontrolira Vlada FBiH i resorno federalno ministarstvo, a ne Mirsad Kukić, kako što je to bio slučaj u prethodnih 25 godina.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ZAMJENIK DIREKTORA KOSOVSKE POLICIJE DEJAN JANKOVIĆ PUŠTEN IZ SRBIJANSKOG PRITVORA

0
Srbijanske vlasti pustile su iz pritvora zamjenika direktora Policije Kosova Dejana Jankovića koji je uhapšen na graničnom prijelazu Jarinje i optužen za narušavanje ustavnog poretka Srbije.