PREDSJEDNIŠTVU BIH DOSTAVLJEN PRIJEDLOG BUDŽETA ZA 2020. UZ PLANIRANI DIO ZA IZBORE

Ministarstvo finansija i trezora BiH danas je u Predsjedništvo BiH poslalo usvojeni nacrt budžeta za 2020. godinu koje sada Predsjedništvo treba odobriti.

Ovo je korak naprije ka konačnom usvajanju budžeta BiH za ovu godinu kako bi se okončalo privremeno finansiranje.

Budžet koji je utvrdilo Vijeće ministara iznosi 996 miliona KM i viši je za oko tri posto u odnosu na budžet prošle godine. Servisiranje vanjskog duga iznosi 807,5 miliona maraka što je manje za 2 posto u odnosu na prošlu godinu. Tekući izdaci planirani su u iznosu 868,3 miliona maraka i manji su za 718 hiljada maraka u odnosu na godinu prije.

Ono što je važno jeste da je iz Vijeća ministara u Predsjedništvo proslijeđen prijedlog budžeta uz posebno usvojenu stavku o izdvajanju 4,2 miliona KM za održavanje lokalnih izbora ove godine, piše Klix.

S obzirom da je Predsjedništvo ustavni predlagač budžeta, nakon što usvoje ovaj prijedlog do konačnog usvajanja budžeta potrebno je da ga odobri i Parlamentarna skupština BiH, što bi se trebalo dogoditi u narednom periodu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE