PREDUZEĆE IZ DERVENTE RAZVILO ROBOTA ZA DEZINFEKCIJU PROSTORA

Preduzeće "Vebo Bosnija" (Webo Bosnia) iz Dervente, u saradnji sa matičnom firmom "Vebo Amcel" (Webo Amtzell), razvilo je robota koji koristi UVC zrake za dezinfekciju prostora.

Projektni menadžer Katarina Ilić istakla je da se robot koji su razvili sastoji od pokretne platforme i sistema sa UVC lampama koje se putem mobilne aplikacije pale i tako dezinfikuju prostor.

  • ‘Vebo Bosnija’ izrađuje mobilnu platformu, a ‘Vebo Amcel’ zadužen je za sistem lampi. Primarna namjena mobilne platforme nije samo za dezinfekciju prostora, već može da se razvije za druge primjene – za transportne robote, automatizovane info-sisteme u bankama, marketima, te ostale slične namjene – rekla je Ilićeva Srni.

Iako je “Vebo Bosnija” firma iz oblasti auto-industrije, kriza u ovoj grani i manjak posla u polju konstrukcije alata kojim se proizvode dijelovi za automatske mjenjače, kao i cjelokupna situacija sa virusom korona iznjedrila je novu poslovnu ideju.

Ilićeva je istakla da je tim mladih inženjera uspješno savladao ovaj izazov i napravio u roku od samo dva mjeseca već drugi prototip mobilne platforme koji omogućava mapiranje prostorija, na osnovu čega se robot autonomno kreće.

  • Uz robota je razvijen i kompletan softver za mapiranje, upravljanje i autonomno kretanje, kao i mobilna aplikacija za kontrolu na daljinu – navela je Ilićeva.

Ona je dodala da su pred mladim timom i firmom mnogobrojni izazovi za pripremu serijske proizvodnje koja je planirana početkom decembra.

  • Na osnovu dosadašnjih iskustava, ne sumnjamo da će naš tim biti na nivou zadatka, te da će se u tom periodu raditi na optimizaciji i testiranju funkcionalnosti mobilne platforme. To podrazumijeva dobijanje brojnih sertifikata iz oblasti zdravstvene zaštite kako bi se mogao koristiti u zdravstvenim ustanovama, školama, vrtićima, gradskim upravama i svim ostalim poslovnim subjektima – rekla je Ilićeva.

Ističući da će serijska proizvodnja biti u Republici Srpskoj u halama firme “Vebo Bosnija” u Derventi, što će zahtijevati dodatna ulaganja u proizvodnu liniju, Ilićeva je izrazila nadu da će to dovesti do potrebe za novim radnim mjestima za proizvodnju i sastavljanje.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U SARAJEVU DANAS HITNA SJEDNICA SKUPŠTINE KS: IMA SAMO JEDNU TAČKU...

0
Informacija o poduzetim aktivnostima nadležnih sigurnosnih i drugih institucija u okviru kojih će se razmatrati sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo, jedina je tačka dnevnog reda hitne sjednice kantonalne skupštine koja će biti održana danas.