Rijetko ko može da odoli mekanim kiflicama, punjenim pužićima ili mirisnoj pogači sa krckavom korom i sredinom mekom poput pamuka.
Šta god da pravite, obično ne pravite knap i dosta toga ostane, a već poslije nekoliko sati pecivo se stvrdne i ukus mu više nije ni blizu onog kad je bilo tek pečeno. To je jednostavno tako, uglavnom zbog sastojaka koji se stavljaju u tijesto, a koji se nakon hlađenja stegnu.
Za to postoji rješenje – jednostavno, premažite tijesto prije pečenja rastopljenim puterom! Za još bolji ukus, pogače i peciva namažite dva puta puterom, a između dva sloja pomoću četkice premažite umućenim jajetom.
Kada pravite posni hljeb ili peciva, svuda rasporedite malene kockice margarina i stavite da se peče. U rerni će se istopiti, a vaše tijesto će biti nevjerovatno mekano, koliko god da stoji!
Isproban trik: Vjerovali ili ne, kada u tijestu nema mlijeka i jaja, mnogo je mekše, a pritom nije ništa manje ukusno. Takva tijesta mogu da stoje i po nekoliko dana, a njihova mekoća se neće promeniti!