PREMIJER NOVALIĆ UGOSTIO PROFESORA AKŠAMIJU

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić ugostio je danas prof. dr. Mehmeda Akšamiju nakon nedavne odluke Senata Evropske akademije nauka i umjetnosti (EASA- Academia Scientiarium et Artium Europaea/European Academy of Sciences and Arts) da ovaj bosanskohercegovački univerzitetski profesor postane njihov redovni član iz oblasti umjetnosti.

Senat Evropske akademije je u obrazloženju za prijem u članstvo prof. dr. Akšamije, između ostalog, istakao njegove zasluge na području umjetničkih i naučnih istraživanja i dostignuća u oblasti Opće teorije umjetnosti – Teorije fotografije.

-Čestitam vam na ovom velikom uspjehu i hvala vam mnogo što predstavljate našu državu na najbolji način. Bosni i Hercegovini je teško biti svjetski poznata kroz biznis, ali umjetnost i sport nam daju naviše šansi da dođemo do izražaja na svjetskoj sceni, zahvaljujući našim talentovanim i vrijednim umjetnicima i sportistima – kazao je premijer Novalić.

On je naglasio da je svjestan činjenice da su naši umjetnici i sportisti podržani s veoma skromnim sredstvima za razliku od njihovih kolega u inostranstvu, pa i susjedstvu.

Profesor Akšamija, koji je prvi redovni član Evropske akademije iz BiH i Evrope za oblast umjetnosti, se zahvalio federalnom premijeru na prijemu.

-Mi imamo ogromne ljudske kapacitete. Hvala vam na razumijevanju, a što se mene osobno tiče, stalo mi je da sve što radim i budem radio, bude za opće dobro BiH – kazao je prof. Akšamija.

Akšamija će povelju o redovnom članstvu u EASA dobiti na svečanoj plenarnoj sjednici Akademije, planiranoj za 7. mart naredne godine u Salzburgu na 30. godišnjicu Akademije, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.