PREMIJERKA OBUĆA NAJAVILA, PACIJENTIMA PUNO LAKŠE: USKORO HEMODIJALIZNI CENTAR ZA GRAĐANE BPK-A

U Kantonalnoj bolnici u Goraždu problem nedostatka ljekara star je nekoliko godina. I traje. Ne rješava se.

Puno je ljekara koji su stekli uvjete za odlazak u penziju, ali još uvijek ne mogu uživati u zasluženoj mirovini jer – drugih ljekara nema. A, građane ne mogu ostaviti bez pomoći.

Aida Obuća, premijerka BPK-a, gostujući u „Dobar dan BiH“ osvrnula se na problem u KB Goražde. Sudeći po onome što je rekla, na pomolu je rješavanje mnogih problema koji su evidentni u zdravstvu, u ovom dijelu BiH.

Hayat

Na pitanje naše novinarke Elme Odobašić da li je Vlada BPK-a svjesna problema s kojima se suočava medicinsko osoblje odnosno ljekari ali i građani, kazala je da itekako dobro znaju za sve probleme, te je sigurna da će uskoro biti riješeni.

  • Mi smo prva Vlada u Federaciji BiH koja je potpisala Kolektivni ugovor sa Sindikatom doktora medicine i doktora i stomatologije i to je jedna od mjera kojom možemo zadovoljiti interese ljekare na ovom prostoru i da ih zadržimo. Generalano, problem nedostatka ljekara i doktora specijalista nije samo problem BPK već i cijelog regiona. BPK je kanton koji je u stalnoj potrebi za finansijskom podrškom i to je Federalna vlada prepoznala i pomaže nam – kazala je, između ostalog, Obuća.

U aprilu ove godine Kantonalnoj bolnici Goražde doniran je dio opreme za potrebe hemodijaliznog centra.

Donatori iz Njemačke željeli su na ovaj način dati podršku realizaciji ovog značajnog projekta za građane Bosanskopodrinjskog kantona te su najavili da će osigurati i drugu pomoć za budući hemodijalizni centar.

No, hemodijaliznog centra tamo još nema pa brojni pacijenti moraju ići u Sarajevo.

  • Riješit ćemo i taj problem. Treba puno napora, dogovora, zajedničkh ideja i interesa… da bi se realizirao taj problem. Ja sam četvrti premijer BPK-a s kojim se uspostavlja hemodijalizni centar, i nadam se da ću biti posljednji premijer, koji će tu pričati za sve građane BPK. Krnuli smo pravim putem kako bismo riješili taj problem. U skladu sa zakonima,  a poštujući pravila struke, i uz podršku Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, započet ćemo izgradnju hemodijaliznog centra i riješiti taj problem – kazala je premijerka Obuća.

Krajem aprila je naglasila da će se za svog mandata zalagati za unapređenje usluga u zdravstvu i vjeruje da će u tom obećanju uspjeti do kraja.

  • Želimo ojačati Kantonalnu bolnicu Goražde, imati zadovoljne medicinske radnike i ljekare ali i građene. Za svaki projekat koji je krucijalan za građane BPK uvijek pozivam sve zastupnike Skupštine BPK-a da se uključe, da imamo podršku kako bi i na takav način i oni opravdali povjerenje građana koje su im ukazali – kazala je Aida Obuća, premijerka BPK-a koja je bila gošća emisije „Dobar dan BiH“.

Kompletan prilog pogledajte u videu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.