PREMINULA DONNA ARES, PARTIZANI OSLOBODILI TUZLU: EVO KOJI SU JOŠ DOGAĐAJI OBILJEŽILI DANAŠNJI DAN U PROŠLOSTI

Danas je 2. oktobar 2022. godine.

Današnji dan u prošlosti su obilježili brojni događaji.

332. pr.n.e. Umro grčki filozof Aristotel.

1187. Arapski vojskovođa i egipatski sultan Saladin preoteo Jerusalem od krstaša, što je 1189. izazvalo Treći krstaški rat.

1803. Umro američki političar Samuel Adams, organizator i ideolog borbe sjevernoameričkih kolonija za nezavisnost, jedan od potpisnika Deklaracije o nezavisnosti 1776.

1851. Rođen francuski maršal Ferdinan Foch, komandant savezničkih armija u završnim operacijama u Prvom svjetskom ratu, koje su dovele do kapitulacije Njemačke.

1895. U Splitu rođen dirigent i kompozitor Jakov Gotovac. Autor popularne komične opere “Ero s onog svijeta” (1935).

1935. Italija napala Abisiniju (Etiopija) te slomivši otpor etiopskih vojnika okupirala zemlju. Liga naroda osudila je agresiju, a 19. oktobra uvela je sankcije protiv Italije.

1943. Partizanske jedinice za vrijeme Drugog svjetskog rata oslobodile Tuzlu, koja je tada bila jedan od najvećih slobodnih gradova u porobljenoj Evropi.

1944. Nakon 63 dana teških borbi, Nijemci su ugušili ustanak stanovnika Varšave. Poginulo je oko 250.000 Varšavljana, veliki broj je završio u nacističkim koncentracionim logorima.

1973. Umro finski trkač na duge staze Pavo Nurmi, koji je osvojio devet zlatnih medalja na Olimpijskim igrama 1920, 1924. i 1928. Svjetske rekorde obarao je 29 puta.

1985. Na Beverly Hillsu u Kaliforniji umro američki filmski glumac Rock Hudson. U dugoj i veoma uspješnoj karijeri snimio je 63 filma u kojima je uglavnom igrao uloge romantičnih junaka. Veliku pažnju skrenuo je javnim priznanjem da boluje od side.

Rock Hudson

1990. Na aerodromu u kineskom gradu Guangdžou poginulo 127 ljudi kad je oteti kineski avion udario u dva aviona koja su stajala na aerodromskoj pisti.

1990. Srbi iz Kninske krajine blokirali željeznički i drumski saobraćaj i time prekinuli sve veze iz Beograda i Zagreba ka jadranskoj obali, tzv. balvan-revolucija.

1991. Počeli sukobi hrvatskih snaga i JNA oko Dubrovnika. U narednim danima opustošena je okolina grada, a Stari grad je granatiran i ostao je bez struje i vode. Područje Dubrovnika oslobodio je HV od maja do kraja oktobra 1992.

Napadi JNA na Dubrovnik

1996. Bivši bugarski premijer Andrej Lukanov ubijen ispred svoje kuće u Sofiji.

1998. Jean-Paul Akayesu, bivši major armije Ruande, optužen za genocid i zločine protiv čovječnosti, osuđen je u Haagu na tri doživotne robije.

1999. Kina i Rusija proslavile prvom zajedničkom vojnom vježbom 50. godišnjicu diplomatskih odnosa dvije zemlje.

2001. Haški tribunal otpečatio optužnicu protiv bivših oficira JNA – generala Pavla Strugara, viceadmirala Miodraga Jokića, viceadmirala Milana Zeca i kapetana Vladimira Kovačevića, koje tereti za zločine počinjene za vrijeme opsade Dubrovnika. Strugar je osuđen na osam godina zatvora, Jokić na sedam, Milan Zec je oslobođen zbog nedostatka dokaza, a Vladimir Kovačević je proglašen nesposobnim za suđenje zbog lošeg zdravlja.

2017. U Santa Monici umro Tom Petty, američki kantautor, gitarista i muzički producent.

2017. U Bihaću nakon duge bolesti umrla Azra Kolaković, poznatija kao Donna Ares, bh. pjevačica.Popularna pjevačica preminula je nakon duge i teške bolesti u 41. godini.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

BIH IMA JOŠ PUNO POSLA NA SVOM PUTU PREMA EU: HOĆE...

0
Odluka šefova zemalja članica EU da odobre pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom povijestan je trenutak za tu državu koja se uprkos tome suočava s mnogim preprekama na svom evropskom putu, piše European Newsroom, zajednički projekt evropskih novinskih agencija u kojem sudjeluje i Hina.