PREMINUO SAUDIJSKI ŠEIK SALEH ABDULLAH KAMEL: STIPENDIRAO I BH. UČENIKE

Istaknuti saudijski biznismen Saleh Abdullah Kamel preminuo je u 79. godini u Džedi, javlja Arab News.

Ovaj milijarder, inače predsjedavajući i osnivač Dellah Al-Baraka grupacije, jednog od najvećih konglomerata Bliskog Istoka, poznat je i po svojim vezama sa BiH.

Kamel je nazvan “ocem savremenih islamskih finansija”, a dobio je Malezijsku kraljevsku nagradu za islamske finansije u novembru 2010. godine, piše Arab News.

Poznat je po ulaganju velikih napora u širenje trgovine među državama članicama Organizacije islamske saradnje. U svojstvu predsjedavajućeg Dallah Al-Baraka grupe vodio je brojne projekte za promicanje Saudijske Arabije kao regionalne ekonomske sile.

Pored toga, Kamel je bio predsjednik Privredne i industrijske komore Džede, kao i Islamske privredne komore.

U intervjuu za Arab News 2012. godine, on je procijenio ukupnu vrijednost islamskog zekata u Kraljevini na jedan bilion saudijskih rijala.

  • Ovako ogromna količina mogla bi se koristiti za rješavanje mnogih ekonomskih i socijalnih problema u zemlji – kazao je Kamel.

Ovaj saudijski biznismen nekoliko puta je prisustvovao Sarajevo Biznis Forumu te doprinio velikom povećanju saudijskih investicija u Bosnu i Hercegovinu. Prisustvujući Biznis Forumu 2011. godine on je najavio kako će učiniti sve da saudijski investitori do narednog foruma ulože 50 miliona dolara u našu zemlju. Upravo je u godinama poslije šeik Kamel stekao status velikog investitora i dobrotvora u našoj zemlji.

On stoji i iza fonda “Sheikh Saleh Kamel” koji u mnogome podržava obrazovanje mladih u BiH. Iz ovog fonda već devet godina daju se stipendije za 500 učenika i studenata u BiH, za šta se godišnje izdvaja 600.000 dolara.

Na prvoj svečanosti prilikom dodjele ovih stipendija, tadašnji član Predsjedništva BiH, a današnji lider SDA Bakir Izetbegović kazao je da BiH duguje ogromnu zahvalnost ljudima poput šeika Kamela.

Podsjećamo, Kamel je 2017. godine uhapšen u akciji u kojoj je palo 11 saudijskih prinčeva i 38 bivših ministara, poslanika i biznismena. Vlasti u Saudijskoj Arabiji tada su navele kako je riječ o akciji borbe protiv korupcije i pranja novca.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE