PREPOZNAJETE LI SE: OVO SU NAJĆEŠĆE LOŠE NAVIKE VOZAČA

Loše navike su neizostavan dio vožnje automobila, vrlo ih je teško iskorijeniti, čak i kada njima direktno štetite svom vozilu.

Među najčešćih loših navika su konstantno držanje ruke na mjenjaču, dugo kočenje i često pritiskanje pedale za kočenje, kao i kretanje prije nego što zagrijete motor.

Jedna od najčešćih opasnih navika je držanje ruke na palici mjenjača, takozvano “odmaranje ruke”, bez obzira da li je manuelni ili automatski. Na stranu što to vremenom može da ošteti mehanizam transmisije, opasnost se prije svega ogleda u kontroli upravljača.

U nepredviđenim situacijama, kada vozilo proklizava ili se volan brzo okrene, vrlo je teško izbjeći neprijatnu situaciju upravljajući samo jednom rukom, piše Nezavisne.com.

Slična opasnost prijeti i kod vozača koji su zavisnici od držanja cigarete ili telefona u ruci dok voze.

Navika predugog i čestog kočenja je takođe vrijedna pažnje. To prije svega dovodi do pretjerane i prerane potrošnje kočionih diskova i paknova, a niko ne voli bespotrebne troškove.

Osim toga, prečesto kočenje može i da vremenom izazove otkazivanje kočnica, a u slučaju nekvalitetnih kočionih elemenata, prilikom opasnih manevara mogu se čak i zapaliti.

Među navikama vozača koje svi mrzimo je i čuveno “nabijaje na branik”, koje može biti vrlo opasno za sve učesnike saobraćaja.

Jedna od glavnih preporuka stručnjaka je da se održava rastojanje između vozila na putu, ali kako to da se radi kada će se uvijek naći neko pametniji koji će “uletjeti” u prazan prostor.

Vozači često sami sebe dovode u opasnost jer ne popuštaju papučicu gasa prije ulaska u krivinu, pa nisu rijetka izletanja vozila čak i u optimalnim uslovima vožnje bez kiše, leda i snijega.

Neki to smatraju mitom, drugi besmislicom, ali brojni stručnjaci tvrde da je greška kada se motor ne zagrije prije kretanja.

Kao i svaki drugi motor, i agregati koji se nalaze u automobilima najbolje rade kada se zagriju, a vozači skoro pa po pravilu kreću momentalno poslije paljenja.

Iako su savremeni motori mnogo praktičniji kada je u pitanju ovaj element, i njima prija zagrijavanje 2-3 minuta. S druge strane, postoje stručnjaci koji tvrde da je rad motora u leru takođe štetan.

Ko je u pravu? Teško je procijeniti, kao i da li je bolji dizel ili benzinac…

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OSMANI: KOSOVO SE USAGLASILO SA DIJELOM AMERIČKOG PREDLOGA U VEZI SA...

0
Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je pred sutrašnji nastavak dijaloga u Briselu izjavila da postoji saglasnost oko dijela američkog prijedloga u vezi sa pitanjem dinara.