PREUKUSNE SLASTICE OD KOKOSA U DRUŠTVU ALMASE SPREMALI HANA I OMAR: TORTA I ROLADA U ‘SLATKI RECEPT BY DOLCELA’

U današnjem izdanju emisije „Slatki recept by Dolcela“, koja se emitira na Hayat televiziji, u društvu naše Almase Lazović bili su Hana iz Novog Travnik i Omar iz Sarajeva.

Hana je pravila brzu i jednostavnu tortu od kokosa, a Omar zanimljivu dvobojnu roladu, također od kokosa.

U nastavku vam donosimo recepte.

Hanin kolač od kokosa:

60 g putera

50 g šećera u prahu Dolcela

50 ml mlijeka

80 g čokolade za kuhanje Dolcela

300 g mljevenog keksa

12 g želatina u prahu Dolcela

70 ml vode

380 ml kokosovog mlijeka iz konzerve 

180 g šećera Dolcela

10 g vanilin šećera Dolcela

50 g kokosa

370 ml slatke pavlake Dolcela Šlag 5+

100 g krem-sira

170 ml slatke pavlake Dolcela Šlag 5+

150 g čokolade za kuhanje Dolcela

Podmazati puterom dno okruglog kalupa s mehanizmom (veličine 23 cm). Uz zid kalupa staviti acetatnu foliju, ali može i bez nje. U šerpu staviti puter, šećer, mlijeko i čokoladu za kuhanje. Miješati na srednjoj temperaturi dok se puter i čokolada ne istope. Skloniti s vatre pa umiješati mljeveni keks. Utisnuti smjesu u pleh. Pritiskom poravnati smjesu kako se podloga ne bi lomila. Ostaviti u frižider dok mus ne bude spreman.

Preliti želatin u prahu hladnom vodom i ostaviti 5-10 minuta da nabubri. Zagrijavati kokosovo mlijeko, šećer i vanilin šećer dok se šećer ne istopi. Treba biti vruće, ali ne smije provreti. Skloniti s ringle pa umiješati pripremljen želatin. Miješati dok se želatin potpuno ne istopi pa dodati i kokos. Prebaciti u zdjelu i ostaviti da se ohladi do sobne temperature. Smjesa ne smije biti topla, ali nemojte je ni hladiti predugo jer će želatin početi djelovati. Kad se smjesa ohladi, preliti sve preko podloge. Ostaviti u frižider 4-6 sati ili preko noći. Za glazuru: na pari istopiti čokoladu sa slatkom pavlakom. Ostaviti da se ohladi pa preliti preko torte. Ostaviti tortu u frižider da se glazura stegne. Tortu obavezno sijecite hladnu, nemojte je držati dugo van frižidera. Nož treba biti tanak. Ovo je kremasta torta, nije čvrsta, pravi je mus. Ako želite da fil bude malo tvrđi, dodajte još malo želatina.

Omarov kolač od kokosa i čokolade

350 g mljevenog keksa

120 g šećera u prahu Dolcela

50 g čokolade za kuhanje Dolcela

Izrendati čokoladu na najsitnije

40 g kakaa Dolcela

120 ml toplog mlijeka

180 g putera, omekšanog na sobnoj temperaturi

70 g šećera u prahu Dolcela

100 g istopljene bijele čokolade

150 g kokosa za glazuru rolata

Pomiješati mljeveni keks, šećer u prahu, izrendanu čokoladu za kuhanje i kakao. Dodati toplo mlijeko pa formirati kompaktnu smjesu. Miješati dok se sve lijepo ne poveže i ne dobije glatka smjesa. Umutiti puter i šećer u prahu do kremaste teksture. Dodati istopljenu bijelu čokoladu i kokos pa sve dobro promiješati. Izgledat će kao da je smjesa presuha, ali nastavite miješati dok se sve ne poveže.

Razviti čokoladnu smjesu između folije i pek-papira. (Ja zalijepim ćoškove folije selotejpom za radnu površinu da se ne bi pomjerala.) Na foliji prvo od čokoladne smjese rukama formirati pravougaoni oblik, preko nje staviti pek-papir pa je oklagijom razvući na 5 mm debljine. Rasporediti kašikom smjesu s kokosom. Staviti pek-papir preko pa oklagijom sve povezati i razviti preko čokoladne smjese.

Pomoću folije napraviti rolat. Poslije svakog okretanja pritisnuti rolat cijelom dužinom da bi se sve lijepo povezalo, da se rolat ne bi raspadao i da ne bi bilo praznina u rolatu. Posuti kokos po foliji. Pomjerati rolat naprijed-nazad po foliji da se kokos zalijepi za površinu rolata. Dodati još kokosa po potrebi. Uviti rolat u foliju kao na videu, pritisnuti ga cijelom dužinom pa ostaviti u frižider minimum četiri sata, ili još bolje preko noći. Držati u frižideru.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U EKSPLOZIJI U AUTOBUSU U DAMASKU UBIJENO 13 PRIPADNIKA SIRIJSKE VOJSKE

0
Najmanje 13 pripadnika sirijske vojske ubijeno je u eksploziji bombe podmetnute kraj puta dok je njihov autobus prelazio most u centru Damaska tokom jutarnje špice u srijedu, javila je sirijska državna televizija.