PREVARANT S MOBITELOM HARA BH. GRADOM: USSD KODOM JE AKTIVIRAO OPCIJU PRIJENOSA

Ana je Mostarka čiji otac je nedavno bio žrtva prevare pomoću mobitela.

  • Mom ocu je u prošlu subotu oko 14 sati na ulici prišao mladić i zamolio ga da mu, obzirom da nema na računu, posudi mobitel kako bi poslao SMS svojoj majci – započinje svoju priču za Bljesak.info Ana.

Nakon što se, kako nam govori, njezin otac na početku nećkao, odlučio je učiniti dobro djelo i posuditi mladiću mobitel. Nešto kasnije, ispostavilo se da je ta odluka bila pogrešna.

Anin otac postao je žrtva prevare. Sve se odvilo u nekoliko sekundi.

  • Prevarant je USSD kodom aktivirao opciju prijenosa i na svoj privremeni broj prebacio 40 KM – objašnjava nam i dodaje da je, kad je njezin otac shvatio da je ostao bez novca, već bilo prekasno.

Nakon što je mladić vratio mobitel, transakciji nije bilo traga. Sve se odvilo u nekoliko sekundi.

Njen otac je tek naknadnom provjerom računa uvidio kako je ostao bez novca. Obzirom da je novac potrošen, odnosno preusmjeren, sa tog računa ne može se vratiti.

Ana dodaje kako je o cijelom slučaju obavijestila i policiju, te da su se i sami raspitivali o ovom ‘novom načinu’ prevara i došli do informacije kako oni nisu jedini u Mostaru kojima se ovo dogodilo.

  • Sumnjam da će mom ocu šteta biti nadoknađena, ali bih željela upozoriti druge da ne nasjedaju na ovakve trikove i prevare – poručila je.

Prema neslužbenim informacijama, u ovom mjesecu novac prebačen već sa više brojeva na ovaj ‘prevarantski’ prepaid broj.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE