PREVENCIJA INCIDENATA: PRIHVATNI CENTRI ZA MIGRANTE DA BUDU IZVAN NASELJENIH MJESTA

Privremeni prihvatni centri za migrante u BiH treba da budu van naseljenih mjesta i manjeg kapaciteta da bi se izbjegli incidenti kao što je bio onaj u Blažuju.

Poručili su ovo direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić i specijalni predstavnik Generalnog sekretara Savjeta Evrope za migracije i izbjeglice Drahoslav Štefanek.

– Vidjeli ste šta znači jedan veliki incident, gdje dođe do narušavanja javnog reda i mira u velikom obimu, vršenja krivičnih dijela, napada na ovlaštena službena lica, uništavanja imovine, kada je na jednom mjestu više od 3.000 migranata – izjavio je Ujić novinarima nakon sastanka sa Štefanekom.

Ujić je rekao da je sa Štefanekom razgovarao o smještajnim kapacitetima za migrante koje ima BiH, o manjim migrantskim kampovima, te o bezbjednosnim rizicima koje nose ilegalne migracije.

On je naglasio da je Služba za poslove sa strancima spremna da upravlja ovom migrantskom krizom, te dodao da se BiH već tri godine suočava sa ilegalnim migracijama, a da Služba ima isti budžet, isti broj ljudi, ista materijalno-tehnička sredstva, iste operativne kapacitete.

– Dobili smo podršku, da će se to mijenjati u budućnosti i da ćemo pokušati i readmisijom rješavati probleme ilegalnih migracija u BiH – rekao je Ujić.

Štefanek je rekao da je upoznat sa brojem migranata u BiH, sa incidentom koji se desio u Blažuju, te da sada ima jasniju sliku o migrantskoj krizi u BiH.

On je istakao da teret migrantske krize ne treba da snose samo Unsko-sanski i Kanton Sarajevo, te naveo da ne insistira da se kamp “Bira” u Bihaću ponovo otvori, ali smatra da se mora pronaći drugo rješenje, kao i da će prve preporuke dati naredne sedmice.

Štefanek je naveo da se neke stvari, kao što je koordinacija između različitih nivoa vlasti u BiH mogu odmah rješavati.

Prema njegovim riječima, nadležni u BiH moraju raditi na pitanju zaštite granice zemlje, u čemu im teško može pomoći međunarodna zajednica, bez dogovora sa Agencijom EU za kontrolu granica Fronteks.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE