PREVENCIJE ŠIRENJA KORONAVIRUSA U BIH: IZBJEGAVATI NEPOTREBNA PUTOVANJA U KINU

Na tlu Evrope do sada je registrovano devet slučajeva koronavirusa i to po četiri u Njemačkoj i Francuskoj i jedan u Finskoj. Iz Bosne i Hercegovine apeluju na građane da izbjegavaju nepotrebna putovanja u Kinu i poručuju da u ovom trenutku postoji mogućnost pojave bolesti.

U Sarajevu je danas održana konferencija za medije Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH o mjerama prevencije širenja koronavirusa, koji se prvobitno pojavio u Kini, zaključno s jučerašnjim danom slučajevi potvrđeni u ukupno 14 zemalja, i od posljedica kojeg je preminulo oko 170 osoba.

Od jutros su u federalnom ministarstvu i zavodu održali nekoliko sastanaka s Graničnom policijom, Ministarstvom vanjskih poslova, federalnom Komisijom za zarazne bolesti i kantonalnim zavodima za javno zdravstvo, javlja Anadolu Agency (AA).

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, podsjetio je da je virus krenuo iz pokrajine Hubei, u Kini.

Bosna i Hercegovina, kako je kazao, kao i sve zemlje u okruženju i Evrope, je u stalnom kontaktu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom s kojom koordiniraju aktivnosti i prate situaciju u vezi s virusom.

Jutros su imali niz sastanaka, s Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom civilnih poslova, kolegama iz državne Granične službe kao i sa svim kantonalnim zavodima za javno zdravlje. Čerkez je rekao da je koordinacija već uspostavljena.

“U BiH postoji dio kompanija koje imaju radnike iz Kine. Mi smo već poduzeli mjere nadzora i praktično imamo nadzor nad kompanijom koja radi na izgradnji koridora 5C. Također, među prijedlozima aktivnosti s Ministarstvom vanjskih poslova je izbjegavati nepotrebna putovanja u Kinu, u ovom trenutku. Mi ne isključujemo mogućnost pojave jer prema definiciji Centra za kontrolu zaraznih bolesti, vjerovatnoća je umjereno vjerovatna što znači postoji mogućnost. Osnovni cilj je, ukoliko se dogodi situacija, da spriječimo dalje širenje bolesti, rekao je Čerkez.

Istakao je da je puno nepoznanica oko samog virusa.

“Znate da još uvijek nema vakcina, terapija koje se pokazuju efikasnim. Mi ovdje imamo određene mogućnosti potvrđivanja samog virusa”, izjavio je Čerkez.

Smatra da u ovom trenutku još nisu išli na zabranu ulaska kineskih državljana u BiH ili onih koji su boravili u toj zemlji.

“U Evropi još nema nijedan smrtni slučaj. Računa se da negdje oko 450 miliona Kineza svaki dan putuje negdje”, dodao je Čerkez navodeći da sve zavisi od procjena koje budu dobili od Svjetske zdravstvene organizacije.

Davor Pehar, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH, govorio je o mjerama koje bi građani treba poduzeti kao prevenciju protiv korona virusa.

“U ovom vremenu, bez obzira na pojavu koronavirusa, vrijeme je da svi građani povedu računa više o ličnoj higijeni. To su one osnovne mjere lične higijene koje mogu dati i najbolje rezultate u sprečavanju širenja ovog virusa. To je učestalo i temeljito pranje ruku, zaštita prilikom kašljanja i kihanja. Znate da vakcina još uvijek nema. Uistinu zasad svi ulasci državljana Kine, odnosno drugih ljudi koji su bili u Kini, su propraćeni od strane i naših službi”, poručio je Pehar.

O koronavirusu govorio je i Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Zavoda FBiH.

“Dosta paralela možemo napraviti vezano za epidemije. Prije svega, SARS-a koja je počela 2003. godine. Ono što je karakteristično za novi koronavirus jeste da je njegov genetski materijal 75, 80 posto sličan SARS virusu. Možemo reći da je vjerovatno širenje globalno, da je rizik umjeren za unos u Evropi, a za BiH bi rekli da je rizik nizak od države transmisije ove infekcije. Da bi rizik ostao nizak, važne su dvije mjere koje provodimo od početka, a to je rano otkrivanje i preporuke”, rekao je Musa.

Teufik Goletić sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, pojasnio je da koronavirusi, kada je u pitanju BiH, Evropa pa i cijeli svijet, nije u tolikoj mjeri potpuna nepoznanica budući da neki drugi koronavirusi, ne ovaj o kojem trenutno govorimo, kontinuirano cirkulišu dugi niz godina.

“Veterinarski fakultet u Sarajevu, kroz zaštitu zdravlja peradi, a time i zaštitu zdravlja ljudi, 30 godina kontinuirano prati razvoj gama koronavirusa koji se javljaju kod ptica. Veterinarski fakultet u Sarajevu ima implementarne molekularno dijagnističke metode za detekciju svih koronavirusa”, pojasnio je Goletić.

Mirza Palo iz Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, poručio je da nažalost, trenutno imamo puno nepoznanica jer se radi o novom virusu.

“U BiH, zdravstvene vlasti na svim nivoima, kontinuirano komuniciraju. Zdravstvene vlasti u BiH su preuzele preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i adekvatno ih prilagodile lokalnom kontekstu, epidemiološkom nadzoru i zakonima kako u BiH, tako i u Federaciji BiH, RS-u i Brčko distriktu”, dodao je Palo.

Koronavirus pojavio se krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, administrativnom centru provincije Hubei.

Nacionalna zdravstvena komisija Kine saopćila je da je dosad potvrđena dijagnoza zaraze virusom 2019-nCoV kod 7.711 pacijenata širom Kine, izuzev Tibeta. Među oboljelim je 1.370 osoba u kritičnom stanju.

Zbog sumnje da su zaraženi koronavirusom, širom Kine na promatranju je 81.947 osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženim.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

BIJESNI GRAĐANI U MEKSIKU NASMRT PRETUKLI OSUMNJIČENU ZA UBISTVO CURICE

0
U meksičkom turističkom gradu Taxco jučer je rulja bijesnih građana brutalno pretukla ženu osumnjičenu za otmicu i ubistvo djevojčice.