PREŽIVLJAVANJE MIGRANATA U TUZLI: MOKRI I PROMRZLI NOĆ PROVODE POD VEDRIM NEBOM

Snijeg i hladnoća donijeli su novo breme migrantima, koji već mjesecima borave na platou Željezničke stanice u Tuzli.

Svi su oni iz pravca Zvornika i Bratunca stigli do Tuzle, dok su se neki, nakon neuspješnih pokušaja prelaska granice s Hrvatskom, vratili iz Krajine.

  • Osigurani su hrana i odjeća, ali građani koji žele pomoći ovim nevoljnicima, trebaju kontaktirati volontere. Svi oni au ljudska bića i treba im pažnja u ovim  najtežim danima – kaže nam Senad Pirić, volonter.

Humanitarna organizacija “Pomozi.ba” rezervirala je  motel “Man” za smještaj migranata. No, u taj objekt ne mogu biti smješteni svi.

Avaz
  • Ne mogu svi stati, jer pored 150-200 migranata na stanici, još ih se stotinjak kreće gradom – kažu sagovornici.

U vrijeme naše posjete Autobuskoj stanici, migrantima je podijeljen ručak. Imaju tri obroka dnevno i tzv. free shop, u kojem svakog dana mogu uzeti  što im je potrebno.

Neki od njih sa snijegom se prvi put susreću.

Avaz
  • Zaista je hladno. Kad ne pada, nekako je lakše. Ali, kad pada kiša ili, kao sada, snijeg, onda smo mokri i promrzli. Moj prijatelj se žali na prehladu, jedan je zbog išijasa odveden kod doktora. Plašim se da ne obolimo svi – kaže nam migrant iz Pakistana.

Institucionalno rješavanje ovog problema nije uspjelo. Migranti nisu smješteni u objekte koji su u državnom vlasništvu, ali su ostali u centru grada, pod otvorenim nebom, na platou Željezničke stanice.

Uvjeti su sve lošiji, kao i njihovo psihičko stanje.

Trojica zaražena šugom

Trojica migranata koji su iz pravca Zvornika i Bratunca stigla u Tuzlu, zbog simptoma skabijesa (šuge), zatražili su tokom decembra u UKC Tuzla, piše Avaz.

  • Znamo da su neki  tražili pomoć ljekara i u Domu zdravlja Tuzla – kaže Ersija Aščerić-Mujedinović iz UKC-a Tuzla.

 Volonteri kažu da su evidentirana najmanje 42 zaražena migranta.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

HELEZ IZ MAĐARSKE: PUT U EVROPSKU UNIJU JE UTABAN, CILJ JE...

0
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez danas je učestvovao na Budimpešta sigurnosnom forumu, u okviru drugog dana službene posjete Mađarskoj.