PRIJE 30 GODINA UMRO TOMA ZDRAVKOVIĆ: IMAO JE POSEBNU VEZU SA SARAJEVOM

Na današnji dan prije tačno 30 godina napustio nas je Toma Zdravković. Pjevač pravog imena Tomislav bio je poznat i kao kompozitor i tekstopisac.

Rođen je u Aleksincu, a porodica Zdravković se tri mjeseca nakon Tominog rođenja preselila u Pečenjevce kod Leskovca, a kasnije i u Beograd u potrazi za boljim životom.

Iako je bio svjestan svojih pjevačkih mogućnosti, estradna scena tog vremena nije prepoznala njegov talent. Urbana je legenda da ga je pjevačica Silvana Armenulić pronašla na jednoj klupi u Beogradu, u trenutku kada je ostao bez novca.

Upravo mu je ona pomogla da stane na noge, a on joj je zauzvrat što mu je omogućila nastupe na njen koncertima, napisao pjesmu “Šta će mi život bez tebe dragi.” Ubrzo nakon toga započeo je samostalno nastupati, a ostalo je muzička historija.

Tekstove svojih pjesama uglavnom je pisao sam i većina tih pjesama su autobiografskoga sadržaja. Iza sebe je ostavio mnogobrojne pjesme koje su i dan danas hitovi: “Da l’ je moguće”, “Danka”, “Dotak’o sam dno života”, “Ej, Branka, Branka”, “Tužno leto”, “Sliku tvoju ljubim”, “Kafana je moja sudbina”, “Prokleta nedelja”, “Jelena” i “Za Ljiljanu” samo su neke od njih. Veliki prijatelj Tome Zdravkovića bio je Kemal Monteno koji je za njega napisao pjesmu “Pesme moje”.

Bio je boem u pravom smislu riječi, ženio se četiri puta, prijateljevao s alkoholom. Za njega kažu da je sve što je zaradio potrošio na kafanu, žene, kocku i piće.

Toma je imao posebnu vezu sa Sarajevom, gdje je rado pjevao i družio se s Montenom, Halidom Bešlićem, Nazifom Gljivom…

Restoran “Osmice” bio mu je kao druga kuća.

U aprilu 1991. godine, na vrhuncu slave, bolest ga je prikovala za postelju na VMA. Toma je uprosko tome, napuštao bolnicu, a ljekari su često govorili: “Mi ga oporavimo, a on kako izađe iz bolnice, ode pravo u kafanu”.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

TEK ŠTO SU SANIRALI STARI, POJAVIO SE NOVI KVAR: VELIKI DIO...

0
Zbog novonastalog kvara u ulici Jukićeva nije bilo moguće uspostaviti uredno vodosnabdijevanje u svim dijelovima grada, saopćeno je iz kantonalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija (ViK).