Jedna vrsta mesa daje poseban šmek.
A da bi bilo mekano morate da ispratite korake.
Potrebno je:
450 g graha
2 mrkve
2 glavice crnog luka
1 struk praziluka
2 lovorova lista
300 g suhog mesa
1 kašičica crvene mljevene paprike
1/2 kašičice mljevenog bibera
1 kašika začina
2 kašike brašna
30 ml ulja
po ukusu so
10-tak zrnca kima
Grah očistiti, oprati i potopiti ga u hladnu vodu uveče, prije kuhanja. Ujutru staviti da se kuha, pustiti da provri, pa kuhati oko desetak minuta pa procijediti prvu vodu, neko je baca neko ne. Grah naliti sa toplom vodom, isjeckati sitnije 2 glavice crnog luka pa dodati grah, dodati 2 lovorova lista i očistiti i nasjeći mrkve, luka i praziluka te ih dodati grahu. Dodati oprano suho meso ili rebra. Kuhati oko sat ipo do dva sata, u zavisnosti od vrste graha, neki se skuhaju brže, neki ne. Možda će biti potrebno da dodate još vode, svaki put dodajte vodu koja je već topla. Dodati onoliko vode koliko hoćete da vam je grah, gust ili rijedak. Kad je grah kuhan, napraviti zapršku. Staviti u tiganj ulje, zagrijati pa staviti brašno, propržiti, pazite da vam brašno ne izgori, prohladiti pa dodati mljevenu papriku, dobro promiješati pa sipati u kuhani grah. Kuhati još 5 minuta i isključiti.