PRIJE STAVLJANJA SUHOG MESA U GRAH OBAVEZNO MORATE DA URADITE JEDNU STVAR: SAMO NA TAJ NAČIN ĆE BITI MEKANO

Ovakav grah domaćice do sada nisu spremale.

Jedna vrsta mesa daje poseban šmek.

A da bi bilo mekano morate da ispratite korake.

Potrebno je:

450 g graha

2 mrkve

2 glavice crnog luka

1 struk praziluka

2 lovorova lista

300 g suhog mesa

1 kašičica crvene mljevene paprike

1/2 kašičice mljevenog bibera

1 kašika začina

2 kašike brašna

30 ml ulja

po ukusu so

10-tak zrnca kima

Grah očistiti, oprati i potopiti ga u hladnu vodu uveče, prije kuhanja. Ujutru staviti da se kuha, pustiti da provri, pa kuhati oko desetak minuta pa procijediti prvu vodu, neko je baca neko ne. Grah naliti sa toplom vodom, isjeckati sitnije 2 glavice crnog luka pa dodati grah, dodati 2 lovorova lista i očistiti i nasjeći mrkve, luka i praziluka te ih dodati grahu. Dodati oprano suho meso ili rebra. Kuhati oko sat ipo do dva sata, u zavisnosti od vrste graha, neki se skuhaju brže, neki ne. Možda će biti potrebno da dodate još vode, svaki put dodajte vodu koja je već topla. Dodati onoliko vode koliko hoćete da vam je grah, gust ili rijedak. Kad je grah kuhan, napraviti zapršku. Staviti u tiganj ulje, zagrijati pa staviti brašno, propržiti, pazite da vam brašno ne izgori, prohladiti pa dodati mljevenu papriku, dobro promiješati pa sipati u kuhani grah. Kuhati još 5 minuta i isključiti.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

TOPLANE NASTAVLJAJU S GRIJANJEM U KANTONU SARAJEVO

0
Obzirom da se još uvijek nisu stekli uslovi za završetak sezone, a imajući u vidu temperature vanjskog zraka i u narednim danima, KJKP „Toplane – Sarajevo“ nastaviti će sa grijanjem u Kantonu Sarajevo.