Gulaš je pravi specijalitet koji se može spremiti na više načina, a jedan od najpoznatijih je juneći. Donosimo recept za starinski gulaš, ali sa malo modernog ruha.
Nevjerovatnog je ukusa, idealan za ove zimske dane.
Sastojci:
500 grama junetine od buta
2 crvena luka
150 grama mrkve
20 ml ulja
250 grama sjeckanog paradajza
kašičica ljute crvene mljevene paprike
1/2 kašike ajvara
čehno bijelog luka
1/2 chili papričice
kašičica koncentrata paradajza
1/2 kašike brašna
kašika peršuna
sol, biber
Priprema:
- Na ulju popržite junetinu nasjeckanu na manje kocke. Dodajte sjeckani luk i mrkvu. Dinstajte oko 5 minuta, sklonite s vatre i umiješajte koncentrat paradajza, mljevenu papriku i bijeli luk.
- Vratite na vatru, dodajte sjeckanu chili papričicu i paradajz, posolite i pobiberite. Dodajte 8 dl vode i kuhajte poklopljeno oko 50 minuta, dok meso ne omekša. Po potrebi dolijte još vode.
- Brašno razmutite u malo hladne vode i umiješajte u supu. Kratko prokuhajte, dodajte ajvar i pospite sjeckanim peršunom, piše Stil.