PRIJEDLOG ZA IFTARSKU SOFRU: SARAJEVSKA KLJUKUŠA, JAPRAK SARMA I KOLAČ OD MALINA

Savjeti za pripremu ukusnih i raznovrsnih jela, kako slanih tako i slatkih, nikad nije previše. Ukoliko razmišljate šta servirati za današnji iftar, pogledajte naše prijedloge.

Napravite sarajevsku kljukušu.

Potrebni sastojci: 600 g  krompira, 2 glavice luka, 100 g  brašna, 2 jaja, 150 g pavlake, 250 ml kefira/jogurta, 50 g maslaca, 100 ml ulja, 100 ml slatkog mlijeka, so, biber.

Preliv: 150 ml vrhnja za kuhanje.

Kljukuša

Postupak pripreme:

1. U većoj posudi izrendajte krompir i luk. Dodajte brašno, jaja, pavlaku, kefir, maslac, ulje, slatko mlijeko, so i biber. Ručno izmiješajte pa smjesu istresite u uljem podmazanu tepsiju.

2. Pecite u zagrijanoj rerni na 300 stepeni 40-45 minuta.

3. Za to vrijeme pripremite preliv. U manjoj posudi na malo ulja propržite sitno isjeckan bijeli luk. Podlijte prethodno izmiješanim vrhnjem i pavlakom zajedno i pustite da prokuha.

Posluživanje: Pečenu kljukušu izrežite na kocke i servirajte prelivenu pripremljenim umakom.

Za japrak sarmu vam je potrebno: 1 smotak raštike, 1/2 kg samljevene junetine, 2 kašike riže, 1 kašika paradajz-sosa, peršun, so, biber, glavica luka, malo ulja, malo kisele vode, nana, 1 limun (sok).

Japrak sarma

Postupak pripreme:

1. Raštiku potpite u vruću i posoljenu vodu i kuhajte minutu-dvije. Listove zatim izvadite i potopite u hladnu vodu.

2. Mljevenom mesu dodajte rižu, so, biber, peršun i nasjeckani luk. Dodajte malo ulja i kisele vode, pa izmiješajte.

3. Smjesu stavljajte na listove i motajte sarmice.

4. Redajte ih u široku posudu, ali tako da su sve u jednom redu – da se se preklapaju ili idu jedna na drugu. Zalijte vodom, dodajte sok limuna i malo nane.

5. Kuhajte poklopljeno na laganoj vatri ili u rerni na 150 stepeni.

6. Servirajte s mileramom.

Za kolač od malina vam je potrebno:100 g maslaca za kolače, 150 g šećera, 1 dl jogurta, 3 jaja, 200 g brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 250 g svježih malina, šećer u prahu za posipanje.

Kolač od malina

Postupak pripreme:

1. Maslac i šećer pjenasto izmiksajte. Dodajte jaja, jedno po jedno, jogurt i brašno, prosijano i pomiješano s praškom za pecivo. Sve dobro izmiješajte i umutite biskvit. Na kraju, lagano (u dva pokreta rukom) umiješajte oprane i procijeđene svježe maline.

2. Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalupu (četvrtastom ili okruglom) koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite 45 minuta u rerni zagrijanoj na 170 stepeni.

3. Gotov kolač ohladite, pospite šećerom u prahu i ukrasite svježim malinama.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE