PRIJETI LI NOVA RECESIJA BIH: EKONOMSKI RAST NIŽI OD OČEKIVANOG

Najnovije procjene Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kažu da će ekonomski rast u Bosni i Hercegovini u ovoj godini ipak biti manji od procjena od aprila ove godine.

Analitičari ističu da su najnoviji pokazatelji najviše posljedica neformiranja vlasti na državnom nivou.

Ekonomski rast u BiH u ovoj godini neće, kako je ranije data prognoza,biti 3,1 posto, već svega 2,8 posto, pokazuju najnovije procjene MMF-a. Smanjene su i procjene za iduću godinu, na 2,6 posto umjesto ranijih 3,2.

Suprotno očekivanjima domaćih političara, građani Bosne i Hercegovine ni ove godine neće osjetiti poboljšanje životnog standarda.

  • Privreda BiH toliko je jaka da svakom stanovniku, u prosjeku, može osigurati 4.886 eura. Istovremeno, po glavi stanovnika bruto domaći proizvod u Hrvatskoj iznosi skoro tri puta više. Iako je i dalje u plusu, ove godine primijećeno je posustajanje bh. ekonomije. Bez obzira na permanentnu političku krizu, bh. ekonomija ipak i dalje raste, ali usporeno – procjene su MMF-a.

Domaća ekonomija rast će ove godine po stopi od 2,8 posto, što je nešto manje od prognoza MMF-a od aprila. Poređenja radi,  bh. ekonomija rasla je prošle godine po stopi od 3,6 posto, što je značajan rast u odnosu na zemlje okruženja.

Bruto domaći proizvod Bosne i Hercegovine dostigao je prošle godine 17 milijardi eura, u odnosu na 11,5 milijardi 2007. godine. Stopa nezaposlenosti smanjena je na 18,4 posto lani, sa 29 posto 2007. godine. Rapidno su rasli i depoziti stanovništva u bankama, sa 2,6 milijardi eura na 6,2 milijarde.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PROMOCIJA U VIJEĆNICI: DEKODIRANJE AGRESIJE, BILI SU NAD KARTAMA BIH

0
U sarajevskoj Vijećnici večeras je održana promocija knjige "Dekodiranje agresije: Vrhovni savet odbrane Savezne Republike Jugoslavije i rat protiv Republike Bosne i Hercegovine".