PRIMIJENITI SVE MJERE PREVENCIJE DOKAZANO DA JAVNI SKUPOVI POSPJEŠUJU ŠIRENJE KORONAVIRUSA

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH poručuju da postoje jasni dokazi da okupljanja pojačavaju širenje zaraznih bolesti.

  • Prenos je moguć tokom putovanja na događaj, na samom događaju, kao i nakon njega, kada se učesnici vrate u svoju životnu sredinu. Zato organizator, prilikom planiranja okupljanja, mora uzeti u obzir adekvatne pripreme – navodi se u Preporukama za planiranje javnih okupljanja u kontekstu Covida.

Od specifičnih karakteristika događaja, treba uzeti u obzir broj osoba na događaju, kao i gustinu rasporeda osoba, prirodu kontakta tokom događaja i osiguranje sjedećih mjesta, mogućnost organizacije na otvorenom, starost posjetilaca, te dužinu trajanja događaja.

Tako treba detektovati i nadzirati pojavu Covid 19 slučajeva povezanu s javnim okupljanjem. Preporučuje se da postoji spisak zvanica, odnosno spisak posjetilaca. Neophodno je imati kontrolu ulaska na događaj, a u zavisnosti od epidemiološke situacije uvesti skrining posjetilaca na simptome kovida prilikom ulaska na događaj.

  • Treba primijeniti odgovarajuće mjere za sprečavanje širenja virusa, a to su nošenje maski preko usta i nosa, održavanje fizičke distance između osoba od 1,5 do dva metra u svakom trenutku, izbjegavanje rukovanja, grljenja, ljubljenja, osiguranje adekvatnih higijenskih uslova. Posjetioce treba informirati o javnozdravstvenim mjerama specifičnim za sprečavanje širenja zaraze, te pripremiti plakate, letke i druge načine informisanja o kovidu – navodi se, između ostalog, u pomenutim preporukama.

Osobama koje boluju od hroničnih bolesti, kao što su dijabetes, hipertenzija, srčane bolesti, maligne bolesti, preporučuje se da ne dolaze na događaj.

  • Preporučuje se da sve osobe koje razviju simptome povezane s kovidom takođe ne dolaze na događaj, a ovo se odnosi i na posjetioce i na osoblje. Osobe koje se razbole tokom događaja treba izolovati do dolaska zdravstvenih službi. U ovu svrhu treba osigurati prostore za privremenu izolaciju i pružanje medicinske pomoći. Treba spriječiti gužve – neke su od preporuka.

Ako dođe do sumnje u pojavu kovida na događaju, organizatori moraju pružiti punu podršku nadležnim zdravstvenim ustanovama. Ukoliko se pojavi dokazani slučaj Covida, potrebno je osigurati mehanizam putem kog se o tome mogu obavijestiti posjetioci koji su bili u kontaktu sa zaraženim.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE