PRINC HARRY UPOZORIO DIREKTORA TWITTERA ŠTA SE SPREMA KOD KAPITOLA: MOGUĆ DRŽAVNI UDAR

Dan prije upada rulje u Kapitol, britanski princ upozorio je direktora Twittera da je putem njegove platforme moguć državni udar, ispričao je Harry na forumu o širenju laži internetom i otkrio da izraz "Megzit" odražava mržnju prema ženama.

Harry je učestvovao putem videokonferencije na okruglom stolu pod nazivom “The Internet Lie Machine” (Internet, mašina za laži) u organizaciji američkog časopisa za tehnologiju i kulturu “Wired”

Dan uoči 6. januara, kada su pristalice bivšeg predsednika Donalda Trumpa vandalizovale Kapitol, Hari je upozorio direktora Twittera Jacka Dorsyja da njegova platforma dozvoljava pokušaj državnog udara.

  • Davno sam naučio da se objava informacija nužno ne poklapa s istinom – rekao je.

Na pitanje je li razgovarao i sa osnivačem Fejsbuka Markom Zuckerbergom ili Dorsyjem sa Twittera, Hari je odgovorio da je upozorio Dorsyja da njegova platforma olakšava izvođenje udara dan uoči pobune 6. januara.

  • Jack i ja smo razmjenjivali mailove prije 6. januara i upozorio sam ga da njegova platforma omogućava puč. Taj mail sam mu poslao dan prije – rekao je Harry.
  • I onda se to dogodilo i od tada se sa njim nisam čuo – rekao je vojvoda od Sussexa.

Grupa Trumpovih pristalica upala je u zgradu Kapitola u Washingtonu tvrdeći da su predsjednički izbori namješteni i da je pobjednik Trump, a ne Joe Biden.

Uloga koju su u tome igrale društvene mreže istražuje se.

Harry (37), koji danas radi u Institutu u Aspenu bavi se istragom dezinformacija, kao i iskrivljavanjem informacija u medijima.

Smatra da su društvene mreže definisane mržnjom, podjelom i lažima.

Za izraz “Megzit” rekao je da je sjajan primjer mržnje na mreži i u medijima.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SARAJEVSKI LJEKARI UPUTILI APEL: PRESTANITE SA UBIJANJEM DJECE U GAZI I...

0
Sarajevski ljekari koji su studirali na Medicinskom fakultetu u Sarajevu u periodu 1965-1970., uputili su otvoreno pismo u kojem pozivaju svjetske moćnike da zaustave ubijanje djece i civila u Gazi, Ukrajini i bilo gdje na svijetu.