PRINCEZA DIANA UVIJEK SE U RAZGOVORU S DJECOM SPUŠTALA NA NJIHOV NIVO: EVO ZAŠTO

Princeza Diana bila je prva članica kraljevske porodice koja se spustila na nivo očiju djece koju je upoznala. Prije nje drugi bi se samo sagnuli kako bi pogledali djecu. Diana je tu naviku naučila u Montessori školi u Londonu, u kojoj je radila. To je način da se djeci pruži osjećaj sigurnosti i dobrodošlice.

Evo zašto to pomaže da se povežete s djetetom i poboljšate način komunikacije.

Kad se spustite na nivo djeteta, ono se osjeća cijenjeno. Kad uspostavite kontakt očima, šaljete djetetu poruku da ste uključeni u ono što vam govori i da slušate. Prema Montessori stručnjacima, spuštanje na dječju razinu ulijeva im osjećaj poštovanja i daje do znanja da ono što vam govore smatrate važnim.

Kad dijete gledate svisoka, može se osjećati uplašeno. Uspostavljanje kontakta očima i korištenje cijelog tijela pri komunikaciji iskazuje poštovanje. Kad dođete na isti nivo na kojoj je i vaše dijete, pomažete mu da shvati da ima vašu punu pažnju i da se osjeća povezano i sigurno.

Kad kleknete na nivo djeteta, ono vidi vaše oči i usne. Dakle, dijete prima informacije prije nego što uopće počnete govoriti i pomaže mu da se osjeća uključeno u razgovor.

Djetetu su male stvari ponekad ogromne. Kad ste u nivou s njim, vidjet ćete što ono vidi. Doživljavanje stvari iz perspektive djeteta pomoći će vam da razumijete kako vaše dijete doživljava svijet oko sebe.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.