PRIPREMATE SE ZA SEHUR, RAZMIŠLJATE ŠTA JESTI, EVO NEKOLIKO SAVJETA

Ramazanski post počinje od zore i traje do zalaska Sunca. Vrijeme pred zoru u kome se muslimani jelom spremaju za sljedeći dan posta naziva se imsak, a samo jelo pred početak posta je sehur.

Zora 15. aprila nastupa u 4.12 sati, tako da se može sehuriti do tad, a izlazak Sunca je u 5.58 sati, što znači da se sabah namaz mora klanjati prije izlaska Sunca, u periodu poslije sehura.

No, za postače je uvijek pitanje, šta jesti u vrijeme sehura, da organizam održi što duže jakim. 

Preporučuje se unos vode, hurme, orašasti plodovi, bobičasto voće, jaja, mlijeko, mliječni proizvodi ali i kafa. 

Hurme se inače najviše konzumiraju u toku mjeseca ramazana. Bogate vitaminima i mineralima, hurme su idealan izbor za jutarnju opskrbu ovim nutrijentima. Svaka porcija hurmi pruža preko 3% preporučene doze vitamina A, K, tiamina i folne kiseline.

Jedan su od najbogatijih izvora željeza, kalcija, magnezija, kalija i fosfora. Sadrže gotovo sve vitamine B kompleksa, i bogat su izvor fito-hranjivih tvari poput karotenoida i flavonoida. Dakle, zaboravite na skupe vitaminske tablete i navalite na hurme, prenosi RadioSarajevo.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OSMANI: KOSOVO SE USAGLASILO SA DIJELOM AMERIČKOG PREDLOGA U VEZI SA...

0
Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je pred sutrašnji nastavak dijaloga u Briselu izjavila da postoji saglasnost oko dijela američkog prijedloga u vezi sa pitanjem dinara.