PRIPREMITE DESERT SA BLISKOG ISTOKA PO RECEPTU NAŠE ALMASE LAZOVIĆ: BAKLAVA PAKETIĆI OD MARELICE I PISTACIJE

Ovog prvog dana ramazana u „Slatkom receptu“ naša Almasa Lazović donosi vam savršen recept za baklava paketiće od marelice i pistacije.

Almasa je za ovu priluku odabrala vrlo zanimljivu recepturu koja će na vašu trpezu donijeti savršenu slasticu.  

  • Nije jednostavno praviti baklavu ili se to samo čini. Vrijednost naše tradicionalne baklave u suštini jeste njena jednostavnost. Svi baklavu uglavnom pravimo onako kako su nas naučile i recept nam prenijele naše majke. Kako posljednjih godina uživam u pripremanju slastica, imam i svoju tradicionalnu baklavu ili bolje reći, zalogaj baklavu koju uvijek pravim u ovim mubarek danima, specijalno početkom ramazana.

Iako se naziva baklavom, nije svaka baklava ista. Postoji mnogo vrsta i postoji razlika! Ovo je jednostavna verzija recepta za baklavu koja može biti odlična najava za početak ramazana. Baklava se u bosanskoj tradiciji uvijek, skoro uvijek, pravi s razlogom. Kada su mabarek dani, kada nam se nešto lijepo dešava, kada nešto proslavljamo, naprimjer rođenje djeteta, kada je Bajram i naravno u prvim danima ramazana kao dokaz da nam je ramazan najdragocjeniji gost. Prvi dan ramazana u okviru „Ramazanske sofre“ napravit ću lijepe paketiće baklave koji će, zasigurno, biti užitak za naše gledatelje i vjerujem da će se potruditi da tokom ramazana naprave ovu slasticu koja, sigurno, nije obični desert.

Baklava paketići od marelice i pistacije klasični su slatko-pahuljasti desert s Bliskog istoka, koji me nikada ne razočara. Da me pitate, ne bih znala kazati gdje sam prvi put vidjela ovaj recept, ali znam da je dugo prisutan u mojoj kuharici.

Osim baklave, danas pravim brzi kolač s jabukama i orasima koji se servira topao i može poslužiti kao sjajan desert i za iftar te zalogaj za sehur.

Za baklavu nam je potrebna agda, to nam je prvi korak.

Da biste napravili agdu, sastojke stavite u malu šerpu na umjerenu vatru. Prokuhajte. Nastavite kuhati otprilike 7-10 minuta na nižoj temperaturi dok se sirup lagano ne zgusne. Skinuti s vatre i potpuno ohladiti.

Pećnicu prethodno zagrijte na 190 °C.

Za kalup koji obično koristimo za mafine trebamo rastopljeni puter. Inače, za sve tradicionalne zalivene kolače trebamo mnogo putera.

U svaku ladicu ovog kalupa stavite 1-2 kašike rastopljenog putera.

Pripremite kore tako što ćete 6 listova jufke složiti jedan na drugi i izrezati na kvadrate od 9 cm. Stavite svaku hrpu od 6 listova kvadrata u kalup za mafine.

Možete kombinirati bilo koje punjenje, ali evo mog prijedloga i kombinacije. Ja sam isključivo koristila mljevene pistacije i suhe marelice.

Zagrijte preostali puter 1-2 minute na umjerenoj vatri dok se ne istopi i prelijte direktno preko svakog paketića pazeći da ih dobro prelijete rastopljenim puterom.

Pecite u zagrijanoj pećnici otprilike 10 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju.

Izvadite iz pećnice i odmah ulijte 1-2 kašike ohlađene agde preko svakog paketića. Ukrasite mljevenom pistacijom ili nasjeckanom pistacijom i suhim marelicama narezanim na kockice.

Najbolji je okus kad se ramazanska baklava ohladi.

Mjere za 12 listova jufke „Sprind“:

150 g otopljenog putera

pistacije (grubo samljevene) za ukrašavanje (ekstra)

suhe marelice narezane na kockice za ukrašavanje (dodatno)

sastav za agdu:

1 šolja šećera

1⁄2 šolje vode

1 kašičica limunovog soka

1 štapić cimeta

2 zvjezdana anisa

Punjenje:

200 g pistacije grubo samljevene

30 g (2 kašike) sušene meke marelice narezane na kockice

1 „Dolcela“ šećer od narandže

Sastojci:

125 g putera „Dukat“ (rastopljeni i ohlađeni)

3 kašike jogurta

125 g šećera

3 srednja jaja

1 paket praška za pecivo „Dolcela“

1 paket vanilin šećera „Dolcela“

180 g brašna „Klas“

Odvojeno 40 g putera, 60 g šećera, premaz za kalup, 3-4 jabuke, 1 šaka oraha

Priprema:

Prvo položite masni papir na dno kalupa za torte od 26 ili 28 cm.  Na to namažite 40 g putera i dodajte 60 g šećera u jednakim količinama.  Stavite kalup u zagrijanu pećnicu od 175 stepeni i pustite da se šećer karamelizira. Obratite pažnju, ne treba dugo, 5-6 minuta, dovoljno je da dobijete svijetlosmeđu boju. Jabuke sitno nasjeckajte i pomiješajte s 2-3 kašike limunovog soka (da ne potamni), prvo u kalup pospite malo oraha. Na to poredajte ukrug kao cvijet kriške jabuke. Za tijesto za torte umutite jaja, šećer i vanilin šećer dok ne postanu kremasti.  Dodajte otopljeni i ohlađeni puter i jogurt i dalje miješajte. Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo i promiješajte. Premažite puterom bočne strane kalupa za torte i dodajte tijesto preko jabuka i razmažite.  Stavite u pećnicu na 175 stepeni i pecite oko 40 minuta. Nakon što ga izvadite iz pećnice, pričekajte 10 minuta, okrenite tortu i uklonite masni papir. Kolač možete poslužiti topao ili ohlađen. Servira se uz slatko vrhnje ili kuglu sladoleda od vanilije.

(Almasa Lazović)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ODUŠEVIĆETE SE KAD SAZNATE KAKO SE PRAVILNO KORISTI ČEP ZA KADU

0
Jedna žena na internetu je podijelila fotografiju na kojoj pokazuje pravilan način za odlaganje čepa za kadu, a ova objava je izazvala oduševljenje korisnika Facebooka.