PRIPREMITE PALAČINKE PUNJENE JABUKAMA ZAČINJENIM CIMETOM I KOKOSOVIM ŠEĆEROM

Malo je onih koji ne vole palačinke. Možete ih pripremati na razne načine, od slanih varijanti filovanih mesom i povrćem, do slatkih, prelivenih slasnim umacima, ukrašenih voćem ili jednostavno premazane omiljenim džemom ili čokoladnim namazom.

Kako je jesen evo jednog prijedloga čiji mirisi, poput kuhanih jabuka i cimeta, odgovaraju baš ovom godišnjem dobu. Predlažemo da napravite palačinke, pa ih filujete dinstanim jabukama koje ste začinili cimetom i kokosovim šećerom. Prelijte ih karamel sosom. Jelo, kojem će malo ko odoljeti, možete poslužiti kao doručak, večeru ili desert.

Potrebni sastojci za prvi dio: 90 g mljevene zobi ili obično brašno, 80 g rižinog brašna ili obično brašno, 4 kašike (32 g) kukuruznog škroba, 2 kašike kokosovog šećera ili soka limete, 1 kašika sjemenki lana mljevenih ili chia sjemenki, 1 kašičica praška za pecivo.

Potrebni sastojci za drugi dio: 360 ml mlijeka, 1 mala (80 g) banana, 1 kašika limunovog soka ili soka limete, pola kašičice ekstrakta vanilije, ulje za prženje.

Potrebni sastojci za fil: 3 oguljene i nasjeckane jabuke, 3 kašike kokosovog ili smeđeg šećera, 2 kašike mlijeka, pola kašike limunovog ili soka limete, pola kašičice kukuruznog škroba, 1 kašičica cimeta.

Postupak pripreme:

Za pripremu palačinaka stavite sve sastojke iz prvog dijela u posudu i promiješajte.

Sve sastojke (osim ulja) iz drugog dijela obradite u procesoru hrane, a zatim dodajte prvu smjesu i dobro izmiješajte. Ostavite tijesto da odstoji pet minuta.

Zagrijte malo ulja u maloj/srednje velikoj tavi koja se ne lijepi. Ulijte 1/4 šoljice tijesta u tavu i napravite palačinke.

Nakon nekog vremena tijesto će postati gušće, pa ćete možda trebati dodati malo mlijeka. Nastavite dok ne potrošite svu smjesu.

Za fil od jabuka stavite sve sastojke u tavu, promiješajte i pustite da se dinsta nekoliko minuta na laganoj/srednjoj vatri.

Na svaku palačinku dodajte nekoliko kašičica fila, smotajte i poslužite sa prelivom od karamel sosa ili nekog drugog umaka po vašoj želji.

Odlučite li se ipak za karamel sos evo kako ga još možete pripremiti:

Potrebni sastojci: 3 kašike kokosovog ili smeđeg šećera (30 g), 2 kašike vode (20 g), 2 kašike maslaca od kikirikija.

U malu posudu dodajte maslac od kikirikija.

Zagrijte vodu i šećer u tavi, pa pustite da prokuha.

Smjesu šećera prelijte maslacem od kikirikija i miješajte žicom, a zatim prelijte preko palačinki.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

IZ TURSKE STIGLO JOŠ 10.000 DOZA VAKCINA ZA BIH

0
Na Međunarodni aerodrom Sarajevo jutros je stiglo deset hiljada doza vakcina koje je našoj zemlji donirala Republika Turska.