Vjerovatno je to prije bila dolma od paradajza ali kasnije se po zapisima koje je naša Almasa pronašla ovaj naziv prenosi na dolmu od plavih patlidžana ili kako su je neki nazivali imam- bajildi.
Originalne recepture za ovo jelo nema ali se pretpostavlja da je to jedna od receptura koje se navode upravo od patlidžana ili paprika.
Patlidžan plavi se priprema kao za patlidžan dolmu. Prerežu i izdube. Prirpemei se nadjev od mladog sira i jaja, malo sli i bibera.
Doda se persun i celer, te nesto rastopljenog putera ili druge masnoce. Zatim se pune patlidžani i nakon sto se ispeku serviraju se studeni odnosno hladni.
Za ovo jelo potrebno vam je nekoliko modrih patlidžana, luk, meso bez kosti, malo riže, kasika dvije ulja, malo kiselog mlijeka, malo peršunova lista koje su naše nane nazivale majdonos ili peršunov list. Zanimljiv naziv upamtite ga. I za kraj malo crvenog paradajza ili ukuhanog paradajza.
Patlidžani se očiste od peteljica i operu, zatim se prerežu po sredini na pola, to vam je ono horizontalno siječenje patliđana u vertikalnom položaju, izbaci se sredina i patlidžani se posole. Tako osoljeni odstoje dva sata a onda se operu i dolme.
Meso se samelje, luk isjeca, peršun takodjer, riža se opere, doda malo ulja, posoli, pobiberi, i sve se izmješa.
Ovom dolmom pune se patlidžani i slažu u šerpu, zaliju se s nešto vode i kuhaju. Na to se iskriža paradajz ( ili doda ukuhanog paradajza) i dalje kuha. Serviraju se sa kiselim mlijekom.
Nadamo se da ćete uživati u svojim porodičnim iftarima uz recepture naših nana.
Uživajte uz Mercator i „Iftar moje nane“.
Video pogledajte i OVDJE.