PROBLEMI I RJEŠENJA: KAKO PRIPREMITI I VOZITI AUTO NA -50 STEPENI

I dok se kod nas već prvi minusi smatraju problematičnim za rad automobilima, u nekim regijama svijeta automobili moraju funkcionirati na ekstremno niskim temperaturama do -50 stepeni.

U takvo područje s ekstremnim hladnoćama definitivno spadaju nepregledna prostranstva Sibira. Područje Republike Jakutije smatra se jednim od najhladnijih naseljenih područja na Zemlji, dok je glavni grad Jakutsk ujedno najhladniji na svijetu u konkurenciji gradova s više od 100.000 stanovnika.

I u takvim surovim uvjetima život se mora odvijati, a na posebno velikom iskušenju su cestovna vozila. Zimi je toliko hladno da pojedini vlasnici svoje automobile i ne gase, dok ih drugi drže u grijanim garažama. Oni kojima automobil nije prijeko potreban jednostavno izvade akumulator i ostave automobil da stoji dok ne dođu topliji dani.

Ako je pak potrebno startati motor doslovno zaleđenog automobila, postoji rješenje. Kao što prikazuje video, potrebno je auto otprilike dva sata grijati industrijskom grijalicom. Čim se ulje u motoru odledi, vrati se akumulator i starta se motor.

No i to ne znači da se može na put. Većina vozi dokazana stara UAZ-ova vozila, bilo klasičnog terenca ili Buhanku, ali na bilo koju dužu vožnju kreću s još jednim vozilom. Ako dođe do kvara na otvorenom bez skloništa, putnici će se vrlo brzo naći u nevolji.

Stoga je pouzdanost vozila prioritet, važniji od komfora i primjerice neke opreme. Također, nije loše vozilo dodatno izolirati. Dvostruki vjetrobran spriječit će zaleđivanje, a kožom se može zaštiti prostor motora. Dodatna izolacija karoserijskih panela također nije loša ideja. U konkretnom slučaju možemo vidjeti što se može napraviti za nešto manje od 70 eura.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SMARAJU VAS REKLAME NA YOUTUBEU? EVO NAČINA KAKO DA IH BLOKIRTE

0
YouTube je prošle godine pokrenuo potpuni napad protiv blokatora reklama u oktobru, nakon početnog eksperimenta u malom obimu u junu.