PROBOSANSKE STRANKE SE UJEDINJUJU KAO I 2012: SREBRENICU MORA VODITI BOŠNJAK

Za 15 dana bit će održan novi sastanak probosanskih stranaka koje su dogovorile zajednički nastup na Lokalnim izborima 2020. godine u Srebrenici. Domaćin ovog trećeg po redu sastanka bit će SBB, a prisustvovat će mu potpredsjednici SDA, SBiH i DF-a, te novoosnovanog SPD - Pokreta socijalne pravde i demokratije.

U pripremi je i platforma za zajednički nastup, koju će u konačnici potpisati predsjednici ovih stranaka.

Cilj je ne “prosipati glasove” i ponovo preuzeti načelničku poziciju, te osvojiti što veći broj odborničkih mjesta u Skupštini općine Srebrenica u kojoj sjedi 21 odbornik. Trenutno, u Skupštini je devet odbornika Bošnjaka i 12 Srba.

Zajednički nastup probosanskih stranaka nije podržao SDP BiH, čiji je predsjednik Nermin Nikšić poručio da oni neće “ići sa bošnjačkim strankama”.

Podsjećanja radi, u maju 2012. godine lideri SDA, SDP-a, SBiH i SBB-a Sulejman Tihić, Zlatko Lagumdžija, Amer Jerlagić i Fahrudin Radončić potpisali su sporazum o podršci jednom zajedničkom nezavisnom kandidatu.

Te godine izbori su se održali po važećim izbornim pravilima, što nije bio slučaj i 2008. godine, kada je samo za Srebrenicu važila izborna odredba po kojoj su mogli glasati svi oni koji su 1991. godine imali prebivalište na području ove općine.

Tadašnji američki ambasador u BiH Patrick Moon, krajem aprila 2012. godine, tokom posjete Potočarima izjavio je da ne očekuje promjene Izbornog zakona za Srebrenicu.

-Bit ću jasan i otvoren. Kada Izborna komisija objavi izbore za sedam ili 14 dana, ja ne očekujem da će se ponoviti izborna odredba iz 2008. godine za izbore u Srebrenici. SAD očekuju da bez obzira na to ko bude izabran za načelnika ove općine, da će vrlo marljivo raditi na pomirenju i u interesu svih građana ove lokalne zajednice – kazao je tada Moon.

Lideri SDA, SDP-a, SBiH i SBB bili su jedinstveni, zbog Srebrenice treba izmijeniti Izborni zakon. Srebreničani su strahovali, da će ako se izbori održe po važećim pravilima, za načelnika biti izabran kandidat SNSD-a, čiji prvi čovjek Milorad Dodik kontinuirano negira genocid.

Za izmjenu Izbornog zakona više nije bilo vremena, te je “spas” pronađen u masovnoj registraciji birača. Islamska zajednica u BiH i udruženja žrtava sačinila su plan, koji je pretvoren u Građansku inicijativu “Glasat ću za Srebrenicu”. Koordinator je bio Emir Suljagić kojem su pomagali mladi Podrinjci. Obilazili su svakodnevno srebrenička sela i zaseoke, sve gradove u BiH gdje žive Srebreničani, te ih upoznavali o važnosti vađenja ličnih karata u Srebrenici.

Vlasti u entitetu Republika Srpska činile su sve da otežaju prijavu prebivališta Srebreničanima. U nekim slučajevima tražen je predratni račun za struju ili dokumenti kojima se dokazuje vlasništvo nad kućom ili ugovor o iznajmljivanju.

Te 2012. godine nezavisni kandidat je bio Ćamil Duraković, koji je dobio podršku Tihića, Lagumdžije, Jerlagića i Radončića.

Kampanja “Glasat ću za Srebrenicu” dala je rezultate, kao i sporazum i podrška četverice lidera zajedničkom kandidatu, te je Srebrenica ponovo dobila načelnika Bošnjaka. Na ruku je išlo i to što su stranke iz RS-a imale dva kandidata.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE