PROČITAJTE KOJA SU TO LJEKOVITA SVOJSTVA LOVORA

Lovor se koristi kao začinska biljka, ali i kao lijek protiv mnogih stanja. Najveća ljekovita svojstva ima upravo sam list biljke.

Vjeruje se da liječi lošu probavu, srce, smanjuje posljedice dijabetesa tipa 2, ali i pozitivno djeluje na psihu. Odličan je i kao sredstvo za dezinfekkciju, pa će otjerati sve viruse i mikrobe iz prostorije.

LOVOROV ČAJ PROTIV BRONHITISA – Tri usitnjena lovorova lista kuvajte 10 minuta u dva i po dl vode. Ostavite da odstoji poklopljena oko 10 minuta, pa procijedite i dodajte u čaj kašiku limunovog soka i dvije kašike meda. Kod gripa ili bronhitisa pijte dva do tri puta po 2,5 dl čaja.

Pomaže kod mučnine i umora, razbuđuje – kombinacija hemikalija u lovorovom listu djeluje smirujuće na tijelo i psihu. Sve što trebate da napravite je da zapalite nekoliko listića u prostoru u kom boravite i udisati taj dim. Ali, to nemojte raditi prije spavanja jer će vas miris zapaljenog lovora razbuditi.

TJERA SLUZ IZ PLUĆA – lovorov list je stimulans disajnih puteva i može pomoći izbaciti sluz iz pluća. Najbolji način je staviti svježe ili suve listove u vruću vodu i udisati paru – inhalirati se. Pomaže i mazanje uljem lovora po prsima. To liječi alergije i astmu.

POMAŽE KOD DIJABETESA – istraživanje je pokazalo kako konzumiranje tri grama lovora na dan smanjuje nivo glukoze kod ljudi koji imaju dijabetes tipa 2.

DOBAR JE ZA PROBAVU – stavljajte ga što više u hranu ili izmasirajte stomak uljem lovora nakon obroka, to će pomoći u izlučivanju probavnih sokova i bržoj preradi hrane u želucu.

ZA PRAVILAN RAD SRCA – organski spoj pronađen u lovoru jača kapilare u srcu i pomaže elimininisati loš holesterol iz tijela.

LIJEČI UPALU ZGLOBA – uljem od lovora masirajte bolno područje i pojačajte količinu lovorovog lišća koju dodajete u hranu.

KOD URINARNIH INFEKCIJA – pomiješajte prah od lovora sa mlijekom i pijte. Radi se o starom receptu za rješavanje ovih problema.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE