PROČITAJTE SA KOJOM ZEMLJOM TALIBANI ŽELE BRATSKE ODNOSE: ‘ŽELIMO OJAČATI NAŠE ODNOSE U BUDUĆNOSTI’

Glasnogovornik talibanskog pokreta Suhai Shaheen govorio je o razvoju međunarodnih odnosa aktuelne vlade Afganistana sa zemljama iz regije i svijeta te je istakao kako bi talibani voljeli sarađivati s Turskom.

Tokom razgovora o diplomatskim odnosima, glasnogovornik je istakao duboko ukorijenjene veze između Afganistana i Turske te je naglasio kako bi talibani mogli sarađivati s Turskom u brojnim oblastima te je istakao kako bi turski inžinjeri dali veliki doprinos oporavku Afganistana.

  • Želimo ojačati naše odnose u budućnosti – rekao je glasnogovornik.

Kako je objasnio Shaheen, saradnja Afganistana i Turske ogledala bi se u sektoru obrazovanja, građevine, ali i kroz investicije koje bi otvorile nova radna mjesta za Afganistance.

Odgovarajući na pitanje o tome kako talibani gledaju na vanjsku politiku predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, Shaheen je naglasio kako svaka zemlja ima svoju politiku oblikovanu u skladu s najboljim interesima nacije.

  • Mi poštujemo Erdogana i njegovu politiku, a Tursku smatramo bratskom muslimanskom zemljom – rekao je Shaheen.

Glasnogovornik talibanskog pokreta također je rekao kako je postignut napredak u pogledu rada aerodroma u Kabulu naročito nakon aktivnosti Turske i Katara koje su najviše doprinijele osposobljavanju Međunarodnog aerodroma u glavnom gradu Afganistana.

Pored Turske, talibani su u proteklih nekoliko sedmica istakli značaj razvoja odnosa s Kinom i Katarom te su između ostalog poručili kako će Kina biti glavni partner Afganistana.

  • Kina će biti naš glavni partner i ona predstavlja veliku priliku za nas jer je spremna ulagati sredstva u našu zemlju te podržava napore obnovu Afganistana – rekao je glasnogovornik pokreta Zabihullah Mujahid u intervjuu za italijansku La Repubblicu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PROMO / EUROPSKI MILJENIK DOBIO OSVJEŽENJE

0
Hyundai Tucson je osvojio srca europskih vozača još davne 2004. godine, etablirajući se kao najprodavaniji model i miljenik fanova širom kontinenta.