PROČITAJTE SVE ZAKLJUČKE DANAŠNJE SJEDNICE VLADE FBIH

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici održanoj u Sarajevu, razmatrala više informacija o izvršenim nadzorima nad radom JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, te donijela više zaključaka koji se odnose na ovaj, ali i druge ustanove socijalne zaštite u vlasništvu FBiH.

Vlada je dala podršku uposlenicima JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić koji časno i odgovorno obavljaju svoje dužnosti, a Federalno ministarstvo rada i socijalne politike zadužila da odmah poduzme potrebne aktivnosti s ciljem razrješenja direktora, članova Upravnog odbora i Nadzornog odbora ovog zavoda i imenovanja vršilaca ovih dužnosti.

Federalna uprava za inspekcijske poslove, Finansijska policija FBiH i Porezna uprava FBiH zadužene su da, u okviru svojih nadležnosti, istraže finansijska poslovanja i drugih ustanova socijalne zaštite u vlasništvu FBiH. Zadužen je Federalni zavod za zapošljavanje da kroz programe zapošljavanja odmah poduzme aktivnosti kako bi bila ojačana kadrovska struktura i omogućeno upošljavanje dodatnog stručnog kadra u ustanovama socijalne zaštite čiji je osnivač FBiH.

Vlada će izvještaje o nadzorima u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić od 28.10.2019. godine, te druge relevantne dokumente, dostaviti na postupanje i nadležnom tužilaštvu.

Na današnjoj sjednici je data saglasnost na Program rada Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2020. godinu. Kroz programe sufinansiranja zapošljavanja, samozapošljavanja i obuke cilj je zaposliti 18.000 osoba s evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH s posebnom rodnom i socijalnom osjetljivošću radi jačanja njihove konkurentnosti i brže integracije na tržištu rada, sprečavanja dugotrajne nezaposlenosti, te stvaranja uslova za sticanje prvog radnog iskustva i samozapošljavanje, a za realizaciju ovih programa u 2020. godini planirano je 91.423.498 KM.

S ciljem osiguranja sredstava federalne solidarnosti, namijenjenih finansiranju prioritetnih vertikalnih programa zdravstvene zaštite od interesa za Federaciju BiH i za pružanje prioritetnih najsloženijih oblika zdravstvene zaštite iz određenih specijalističkih djelatnosti na teritoriji FBiH, Federalna vlada je donijela Odluku da će u 2020. godini u Fond solidarnosti FBiH biti izdvajano 10,2 posto od ukupnih prihoda ostvarenih na osnovu doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje. Od ukupnog iznosa, 89,8 posto usmjerava se na računa kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja, a 10,2 posto na propisani račun izdvojenih sredstava Fonda solidarnosti.

Usvojivši informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Vlada FBiH je dala saglasnost JP Elektroprivredi BiH za prijem ukupno 101 radnika, i to 63 za jamu Raspotočje i 22 za Staru jamu u ZD RMU Zenica, te 16 radnika za PK Višća u ZD RMU Đurđevik.

Federalna vlada je danas zadužila JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo da, u roku od 30 dana, pripremi Skupštinu Društva, te da sredstva iz akumulirane dobiti u iznosu od 45 miliona KM usmjeri za realizaciju projekta izgradnje brze ceste Prača – Goražde, LOT 1 tunel Hranjen – faza 1.

Federalna vlada je prihvatila informaciju o upisu učenika u osnovne i srednje škole u školskoj 2019./20. godini u Federaciji BiH koja će, zajedno s predloženim preporukama, biti upućena vladama kantona. Analizom trenda od školske 2014./15. do 2019./20. godine uočljivo je smanjenje broja učenika upisanih u prvi razred osnovne škole za 2.986 ili 13,41 posto. Ukupan broj učenika osnovnih škola u Federaciji BiH za ovaj period je manji za 12.585 ili 6,46 posto.

Vlada se upoznala sa informacijom o reviziji diploma zaposlenih u federalnim institucijama i tijelima, federalnim organima uprave i upravnim organizacijama, javnim preduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač Federacija BiH, te privrednim društvima u većinskom vlasništvu Federacije BiH. U dosadašnjem procesu provjere, a prema dostavljenim izvještajima, utvrđeno je postojanje 74 nevjerodostojne diplome, i to jedna u Finansijsko-informatičkoj agenciji, tri u BH Telecomu d.d. Sarajevo, četiri u JP Međunarodni aerodrom Sarajevo, pet u Federalnom zavodu PIO, 20 u JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo, tri u JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar, devet u Lutriji BiH, 16 u Službi za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH, dvije u Poreznoj upravi Federacije BiH, po jedna u KPZ-ima poluotvorenog tipa u Sarajevu i Orašju, jedna u KPZ zatvorenog tipa u Zenici i osam u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin.

Danas je usvojena informacija o razvijenosti sektora malih i srednjih preduzeća u FBiH za 2018. godinu u kojoj je navedeno da je lani, u odnosu na proteklih 12 godina, ovaj sektor doživio maksimum od 208.533 radnika u 22.652 mala i srednja preduzeća.

Vlada Federacije BiH je prihvatila inicijativu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke da, u znak sjećanja na dan kada je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada za hemiju, te u znak pijeteta prema ovom eminentnom bh. naučniku,rođenom u Sarajevu, 12. decembar bude obilježavan kao Dan nauke u Federaciji BiH.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NA SVIJET DONIJELA DJEVOJČICU, PA PREMINULA: RADOVALA SE BEBI, SVE JE...

0
Djevojčica koju je rodila Anja I.(23) iz Pirota dva dana prije nego što će preminuti od posljedica koronavirusa prema najnovijim informacijama nalazi se u dobrom zdravstvenom stanju!