PROCURIO TAJNI IZVJEŠTAJ: PUTINOVA VOJSKA NA RUBU KOLAPSA, SKUPO PLAĆAJU OFANZIVU NA UKRAJINSKE GRADOVE

Dok traje bitka za Donbas, novi povjerljivi britanski izvještaj otkriva da bi se ruska vojska mogla “srušiti” usred velikih gubitaka.

Tajna analiza invazije kaže da ruski predsjednik Vladimir Putin vjeruje da su dosadašnji gubici od 30.350 vojnika (riječ je o broju ubijenih vojnika prema procjeni ukrajinske strane, koju ipak treba uzeti s dozom rezerve) “cijena vrijedna plaćanja” za malu pobjedu u Ukrajini.

Krvave žrtve
No, izvještaj o Rusiji koje je napisao vrhunski britanski analitičar, a kojeg su na uvid dobili visoki zvaničnici britanske vlade, upozorava da bi Putinova krvna žrtva mogla biti korak previše za njegove vojnike, prenosi “Jutarnji list.

Jučer su moskovske trupe ušle u grad Severodonjeck, što je izazvalo žestoke borbe.

Ukrajinci tvrde da su Rusi od početka invazije izgubili 207 ratnih aviona, 174 helikoptera, 1349 tenkova i 13 brodova.

Foto: Duško Marušic/PIXSELL

Neovisni portal Oryx, koji bilježi gubitke vojne tehnike na temelju vizuelnih dokaza (fotografija, video) tvrdi pak da su Rusi ostali bez 4.187 vojnih vozila, plovila i letjelica (riječ je o uništenom, oštećenom, napuštenom ili otetom naoružanju).

Među tim je i 741 tenk, 29 aviona, 43 helikoptera, 75 bespilotnih letjelica i 9 brodova.

Izvještaj sugerira da su neki zvaničnici Kremlja uzaludno pokušavali uvjeriti Putina da je njegova invazija katastrofa, ali da predsjednik vjeruje da još uvijek može izvojevati “djelomičnu pobjedu”.

Također, analiza ne vjeruje da će neuspjeh u Ukrajini dovesti do toga da Putin naredi nuklearni napad. Sugerira se da je ruski čelnik uvjeren da je pobjeda u Donbasu na vidiku i da će mu dati ogromnu polugu protiv Kijeva.

Neuspjeh bi, s druge strane, rezultirao njegovim svrgavanjem.

AA

Ta informacija dolazi usljed sve većeg broja izvještaja o pobunama unutar ruske vojske zbog loših uvjeta i velike težine gubitaka među vojnicima.

Pokušaj nije uspio

  • Pokušaj Rusije da postigne brzu i odlučujuću pobjedu u Donbasu još nije uspio. I dalje napadaju, osvajaju kilometar do dva dnevno. Rusi sada postižu uspjehe uz pomoć uzastopnih, vrlo skupih, pješadijskih napada koji podsjećaju na 1945., a ne na 2022. godinu – piše u britanskom tajnom izvještaju.
  • Grupne neuspjehe Putin je do sada uspio prilično dobro sakriti od ruske javnosti, odnosno okriviti razne zvaničnike, koji su uhapšeni i smijenjeni. Rusko stanovništvo donedavno je vjerovalo u Putinove dezinformacije.

Vidjeli smo pokušaj unutar Kremlja da se Putinu i njegovom najbližem timu prenese poruka da stvari idu krivo, možda čak i katastrofalno.

Opsjednuti Putin očito vjeruje da je pobjeda Donbasa blizu, no sve bolje opskrbljena i visoko motivirana ukrajinska vojska je u više navrata odbila rusko napredovanje.

Ukrajina se bori za svoj život i pokazala se kao moćan branitelj, a ruska vojska je užasno loše obučena i slabo opskrbljena, navodi se u izvještaju.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.