PRODAJU SE KAO HRANA U KINI: OVA VRSTA SISARA IPAK NIJE IZVOR PANDEMIJE KAKO SE RANIJE SMATRALO

Pangolini ili ljuskavci, koji se prodaju kao hrana u Kini, dugo su smatrani mogućim izvorom pandemije.

Genetska istraživanja pokazuju da su pangolini (vrsta sisara ljuskara) i slijepi miševi, a moguće i neke druge vrste, najvjerovatnije inkubirali novi korona virus prije nego što je prešao na ljude, prenio je CNN.

To znači da pangolini moguće da nisu izvor pandemije, kako se to do sada smatralo, jer je soj virusa kod ovih životinja isuviše različit od SARS-CoV-2.

Shutterstock

Pangolini ili ljuskavci, koji se prodaju kao hrana u Kini, dugo su smatrani mogućim izvorom pandemije. Međutim, naučnici tvrde da je isuviše rano da se pangolini okrive za pandemiju i da su i druge životinjske vrste takođe moguće bile domaćini virusa prije nego što je prešao na ljude.

Istraživanje, koje je sproveli naučnici iz Nacionalne laboratorije Los Almos pri Univerzitetu Juke sa saradnicima, potvrdilo je da je korona virus više puta zamjenio gene sa sličnim sojevima virusa i zarazio slijepe miševe i pangoline, a moguće i druge vrste životinja, piše Telegraf.rs. Studija je objavljena u časopisu Science Advances.

Tim je analizirao 43 kompletna genoma od tri soja korona virusa koji zaražavaju slijepe miševe i pangoline i koji su slični novom korona virusu.

Elena Ðorđi iz Nacionalne laboratorije Los Almos koja je učestvovala u istraživanju, rekla je da SARS-CoV-2 ima bogatu evolutivnu historiju i da je razmjenio genetski materijal između soja korona virusa kod slijepih miševa i soja korona virusa kod pangolina, prije nego što je stekao sposobnost da zarazi ljude.

Međutim, oni napominju da su uzorci soja korona virusa kod pangolina koje su oni proučavali isuviše različiti od SARS-CoV-2 da bi smatrani njegovim potomcima.

Naučnici su zaključili da ljudi moraju da smanje kontakt sa divljim životinjama koji na njih mogu da prenesu nove viruse.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.