PRODUŽITE TRAJNOST SVJEŽEM VOĆU I POVRĆU

Ako svježe voće i povrće ostane duže na višim temperaturama (u stanovima koji se griju ili kada je vani toplo) gube svježinu, a njihova nutritivna vrijednost opada i brže se kvare. Evo kako možete duže sačuvati neke od njih.

Zelena salata

Ako niste potrošili sve listove zelenila za pripremu salate, listove koji su vam ostali možete sačuvati u posudi, a preko njih staviti komad papirne salvete i posudu zatvoriti prijanjajućom folijom. Salveta će upiti višak vlage zbog koji listovi dobivaju smeđu boju i propadaju. Kada salveta postane vlažna, zamijenite je s novim, suhim komadom. Još jedan trik: listove zelene salate možete posuti s malo soli. To će izvući dodatnu vlagu iz njih.

Mrkva

Kako biste odgodili isušivanje mrkve treba je staviti u posudu napunjenu vodom, zatvoriti posudu prianjajućom folijom i čuvati ih u hladnjaku.

Crni luk

Možda će zvučiti čudno, ali da biste sačuvali svježinu luka trebate ga staviti u najlonke, vežući čvor nakon svakog komada. Rupičasti materijal najlonki propušta dovoljno zraka, da se ovo povrće ne pokvari.

Krompir

Između krompira stavite nekoliko jabuka. Naime, jabuka proizvodi plin etilen koji može održati krompir svježim više od osam sedmica. Također, jabuka sprječava da krompir proklija.

Limun

Ako po receptu trebate iskoristiti samo malo limunovog soka, umjesto da ga prepolovite, probušite limun viljuškom ili štapićem za ražnjić. Na ovaj način možete iscijediti ono što vam je potrebno, bez isušivanja cijelog limuna.

Jabuke

Narezana jabuka ili izrezana na kriške može biti dio neke salate ili voćni desert. Međutim, kada se jabuka izreže, kriške vrlo brzo promijene boju i postanu smeđe. Da biste ovo spriječili, izrezanu jabuku trebate staviti u hladnu, slanu vodu, kako bi spriječili oksidaciju (ne više od pola kašičice soli na četvrtinu litra vode ili ćete okusiti sol na voću). Nakon pet minuta, osušite kriške i čuvajte ih u hladnjaku hermetički zatvorene u plastičnoj vrećici.

Banane

I za oksidaciju banana krivac je etilen, ali odvajanjem svake banane s hrpe i umotavanjem stabljike na vrhu voća s plastičnim omotačem može zaustaviti i širenje ovog plina. Ako su već dovoljno sazrele, možete ih oguliti i zamrznuti, a kako biste ih koristili kao dodatak za izradu smoothieja.

Avokado

Avokado sadrži enzime koji stvaraju smeđi pigment kada je izrezano voće izloženo zraku. Da biste to izbjegli dovoljno je da ga poprskate s limunovim sokom. Limunska kiselina sprječava da izrezani avokado potamni barem jedan dan. Također, izrezani avokado možete čuvati u velikim komadima luka. Isti plinovi zbog kojih “plačemo” kada režemo luk sprječavaju oksidaciju avokada.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KARAČIĆ: BEZ OBZIRA NA REZULTATSKU KRIZU U MOMČADI VLADA DOBRO OZRAČJE

0
U 27. kolu Premijer lige BiH petoplasirani NK Široki Brijeg gostuje u Banjoj Luci kod drugoplasiranog Borca. Momčad s Pecare u ovaj susret ulazi nakon tri vezane utakmice bez pobjede, a trener 'Plavo-bijelih' Toni Karačić istaknuo je u petak kako mu, bez obzira na nepovoljne rezultate, prezentacija igrača na terenu i zalaganje daju optimizam za sljedeće utakmice.