PROF. ALMIR FATIĆ ZA HAYAT.BA: GLAVNA PORUKA OVOG RAMAZANA JE INTENZIVNO DRUŽENJE SA KUR’ANOM

Profesor Almir Fatić je vanredni profesor na Islamskom fakultetu u Sarajevu.

Angažiran je na katedri za tefsir. Njegovo prepoznatljivo djelovanje je već godinama simbolika očuvanja istinskih vrijednosti.

U intervjuu za portal Hayat.ba zahvalio se na interesovanju za njegov rad i knjge.

  • Knjiga Tefsirkur’anskih sura: Ez-Zilzāl – En-Nās nedavno je objavljena. Izdavač je Libris iz Sarajeva. Ovim putem želim se toplo zahvaliti gospodinu Saidu Katici i njegovoj izdavačkoj kući na odluci i želji da, prvo, knjigu objave, a onda da to urade u vrlo lijepom i raskošnom izdanju. Posebno mi je drago da je knjiga ugledala svjetlo dana u blagoslovljenom mjesecu ramazanu. No, nastanak knjige trajao je nešto duže. Naime, godinama već sarađujem sa publikacijom, godišnjakom Takvim Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koja je najpopularnija publikacija Islamske zajednice, ima najveći tiraž. Zbog pristupačne cijene, dostupna je velikom broju ljudi, tako da dopire do svih džemata u Bosni kao i onih u bošnjačkoj dijaspori širom svijeta. I, što je posebno važno, Takvim je publikacija koja se, zbog svog kalendarskog dijela i preciznih namaskih vremena, prati i čita cijelu godinu. Od 2007. godine u Takvimu objavljujem tefsir (komentar, tumačenje) kraćih kur’anskih sura (uvjetno rečeno: poglavlja). I sama po sebi nametala se potreba i, u konačnici, odluka da se ti tekstovi saberu u korice jedne knjige, a to je iziskivalo i dodatno proširivanje sadržaja tekstova. Knjiga, pored tri propedeutička teksta, sadrži tefsir (tumačenje) posljednjih šesnaest kur’anskih sura, prema knjiškom ustrojstvu Kur’ana, i to od sure Ez-Zilzāl (Zemljotres) do sure, En-Nās (Ljudi), tj. posljednje kur’anske sure – kaže nam na početku razgovora Fatić

Kako ističe svaku svoju knjigu, bilo autorsku ili prevodilačku, nastoji pisati s jasnim ciljem i namjenjuje je ciljanoj publici.

  • Kada je u pitanju knjiga Tefsir kur’anskih sura: Ez-Zilzal – En-Nas, ona je nastala iz unutarnje pobude da se, budući da na Fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu predajem predmete iz oblasti tefsira, širem krugu čitalaca i različitim uzrastima približe kur’anska značenja posljednjih šesnaest kur’anskih sura. Razlog za takav postupak pronašao sam u činjenici da veliki broj Bošnjaka muslimana u Bosni i na cijelome Balkanu kraće kur’anske sure zna napamet. Memorisanje tih sura započinje u najranijem djetinjstvu pohađanjem mektepske nastave, gdje je ustaljena praksa memorisanja kur’anskih sura obrnutim smjerom od kur’anskog rasporeda sura (tertīb), tj. od posljednje kur’anske sure, En-Nās, pa nadalje. Praksa je i da polaznici mektepske nastave, zajedno sa memorisanjem kur’anskog teksta sure, memorišu i prijevod nekih sura (recimo sure El-Ihlās), što je korak ka razumijevanju kur’anskih sadržaja na tom nivou. Budući da je u pitanju širi auditorijum, nastojao sam da moje tumačenje ne bude isuviše stručno i terminološki komplikovano, pa time nerazumljivo većini čitalaca, ali i da ne budu odveć pojednostavljeno, pa da dovede u pitanje dignitet i sadržaj onoga o čemu govori. Da li sam u tome uspio i u kolikoj mjeri, pitanje je na koje će odgovariti čitaoci. Raduju me pozitivne ocjene recenzenata knjige, prof. dr. Enesa Karića i prof. dr. Džemaludina Latića, naših autoriteta u nauci tefsira, i, također,mojih profesora i kolega s Katedre za tefsir na Fakultetu islamskih nauka. Njima se posebno želim zahvaliti, ali i svim onim čitaocima, naročito imamima, koji su me na različite načine, usmeno i pismeno, hrabrili da nastavim s projektom tumačenja kur’anskih sura. Njihova podrška puno mi je značila, ali i dodatno obavezivala.

Vidite, Kur’an je Knjiga mnogih značenja i smislova, ona nešto znači, ona je u riječi(ma), tj. obraća se i ljudskome umu, ‘izaziva’ ga i oslovljava na mnogo načina. Kur’an je, znamo to, prvi Izvor islama i Vrelo svekolikog znanja i mudrosti. Moja knjiga je, zapravo, skromna potraga za raskrivanjem nekih mogućih kur’anskih značenja s ciljem da oni koji znaju (ili ne znaju) napamet navedene sure počnu o njima razmišljati, derivirati značenja, spoznavati sadržaj, tragati za smislom, istinskim znanjem – naglašava.

Naglašava da u mubarek danima ramazana usrdno moli Svevišnjeg da otkloni od nas pošast pandemije koronavirusa.

  • Ramazan većinom provodim u krugu svoje porodice i kućnom ambijentu: družimo se tokom sehura, učimo svakodnevno Kur’an (mukabela), iftarimo se zajedno i zajednički klanjamo jaciju i teravih-namaz. I, vjerujte, to je pravo bogatstvo kojeg smo vjerovatno postali više svjesni tokom ove pandemije. Porodica je, doista, stub društva; ako popravimo i uredimo stanje u našim porodicama, vjerujem da ćemo popraviti i društvo i državu u kojoj živimo. Također, uz redovne fakultetske obaveze, jedan sam od onih koji, sa ćursa (katedre) džamije, tumače džuzove Kur’ana u Ferhadija-džamiji u Sarajevu. Svaki dan prouči se jedan džuz (jedna tridesetnina Kur’ana), a potom slijedi tumačenje onoga što je proučeno. Ovo je hvale vrijedna praksa, iznova oživljena već treću godinu. Inače, na ličnom planu, tokom Ramazana najviše vremena provedem nadnesen nad tekstom Kur’ana. Naime, naši dobri prethodnici bi, kako nam kazuje tradicija, napustili sve druge aktivnosti u Ramazanu i posvetili bi se intenzivnom čitanju, učenju i razmišljanju o Kur’anu i njegovim značenjima. Neki bi čak napustili i čitanje hadisa – pojašnjava.

Kao glavnu poruku ovog ramazana ističe intenzivno druženje sa Kur’anom.

  • A mnogo je načina na koje Kur’an oslovljava svoje recipijente. Tefsir ili njegovo tumačenje samo je jedan od tih načina u kojem zapanjenom i začuđenom ljudskom umu ne ostaje ništa drugo nego da (u)čini svoju intelektualnu sedždu pred objavljivanjem Moćnoga i Silnoga. Tu zapanjenost pred čudom Kur’ana, svjedoči Objava, priznali su i bića zvana džini. Drugi načini recepcije Kur’ana uključuju njegovo: učenje, pamćenje, slušanje, gledanje i, ono najvažanije, prakticiranje. I opet, gle čuda, s jedne strane, svi ovi recepcijski planovi izazivaju krajnju čudesnost i nude osjećaje istinske zadivljenosti, duhovnog zadovoljstva, smiraja i smislenosti (za čim je današnji čovjek u alarmantnoj potrazi i potrebi) te, s druge strane, svim muslimanima, bez obzira na njihove formalne ovozemaljske statuse, omogućeno je sudjelovanje ili učestvovanje u nabrojanim planovima posredstvom kojih se privlači svjetlost Kur’ana i izdašno izlijeva njegov bereket ili ruhanijjet (F. Vedždi). Stoga, onaj ko ne gaji respekt ili poštovanje prema Kur’anu, lišen je mnogog bereketa u svom životu – napominje.

Na kraju se osvrnuo i na neophodnost pomaganja u dobru. Poručio je da može i bolje kada je u pitanji odnos jedan prema drugima.

  • Ramazan nam pokaže sav naš potencijalni pozitivitet. A, vidite, islam općenito jeste jedan veliki poziv u dobro i međusobno pomaganje. No, nije dovoljno samo znati i spoznati ono što je dobro i ono što je zlo. Pored toga ili uz to, dobro treba htjeti, usvojiti, prihvatiti, prakticirati i s drugima podijeliti, a zlu se odlučno – zaključuje u razgovoru za Hayat.ba profesor Almir Fatić.

(Adi Bebanić)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U KANTONU SARAJEVO ČETIRI OSOBE PREMINULE OD KORONAVIRUSA: 65 NOVIH SLUČAJEVA...

0
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 65 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon što je laboratorijski testirano 766 uzoraka. U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 97 osoba.