PROGLEDAO NAKON 44 GODINE I ODMAH SJEO ZA VOLAN SPORTSKOG AUTA

Četrdesetčetvorogodišnji Kanađanin Mike Schickerowski je rođen s nistagmusom, urođenom manom koja ga je cijelog života sputavala u nastojanjima da ostvari najveću želju i provoza automobil.

Kako pišu kanadski mediji, ovaj poremećaj titranja očiju, koji ne dopušta fokusiranje slike, učinio ga je zakonski slijepim, a to mu je onemogućavalo radnje za koje je vid neophodan, poput vožnje.

Prije dvije godine je podvrgnut eksperimentalnoj terapiji u Kaliforniji. Operativni zahvat je prošao uspješno i Mike je prvi put progledao i jasno vidio.

  • Bilo je prelijepo vidjeti, ali još ljepše je bilo uvidjeti što sam sve propustio za života. Bio je to emocionalni slom. Mama je urlala od sreće, a žena je bila oduševljena. Niko nije očekivao da će se to dogoditi – rekao je Mike za Global News.

Mike  je bio sretan jer je budućnost pred njim, a to znači da će moći ostvariti neke snove. Jedan od njih je bio sportski auto o kojem je sanjao još kao dječak. Želja je bila toliko jaka da je kupio žutu Corvettu i prije nego što je položio vozački ispit. U julu je konačno dobio i vozačku dozvolu, a od tada se ne odvaja od automobila.

  • Stvar je osjećaja slobode i mogućnosti da izađem i radim što želim. Prošle sedmice sam odveo sina na pecanje. Kćerku sam odveo na sladoled. To nikad nisam mogao sam napraviti. Nevjerovatan je to osjećaj – rekao je Mike, prenosi Index.hr.
Mike Schickerowski regained his sight, and bought a Corvette

This Albertan who is no longer legally blind after a surgery south of the border decided to go all out now that he can actually legally drive: www.cbc.ca/1.5670503

Posted by CBC Calgary on Friday, 31 July 2020

Pogledajte video OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.