PROGNOZE STRUČNJAKA: OČEKUJU LI SE U BIH RAZORNI ZEMLJOTRESI I MOGU LI SE PREDVIDJETI?

Posljednji potresi širom Bosne i Hercegovine, ali i regije uznemirili su građane.

Struka naglašava da ovi potresi nisu razorne snage i ne očekuje se pojava jačih zemljotresa poput onoga velikih razmjera kakav se desio u Albaniji. Najjači udar u ovoj zemlji dosegnuo je 5,8 stepeni Rihtera i za sobom ostavio značajnu materijalnu štetu u kojem je povrijeđeno više stotina osoba.

Seizmolozi kažu da je do potresa došlo pomjeranjem afričke tektonske ploče, koja se proteže sve do Alpa.

  • Afrička tektonska ploča kreće se prema sjeveru, odnosno povlači se ispod Sredozemnog mora gdje uzrokuje pojavu zemljotresa pucanjem stijena – govori za Radiosarajevo seizmolog FHMZBiH Ivan Brlek.

Struka ističe da potres u Albaniji nema veze s učestalim podrhtavanjima tla u Bosni i Hercegovini.

  • Potres u Albaniji nema nikakve veze s podrhtavanjem tla u BiH. Ti događaji su nezavisni. Zapravo, postoje ta seizmogena područja gdje se dešavaju zemljotresi neovisno o drugim područjima – pojašnjava naš sagovornik.

Prema prognozi seizmologa, na teritoriji Bosne i Hercegovine snažni i razorni zemljotresi ne očekuju se u narednih 50 godina.

  • Prije svega, moram reći da se zemljotres ne može tačno predvidjeti. Mi se služimo matematičkim metodama, tačnije matematičko-fizikalnim metodama kojim proračunamo gdje se nakuplja ta seizmička energija, a na osnovu podataka prethodnih zemljotresa, i time statistički možemo govoriti o vjerovatnoći zemljotresa na nekim područjima. Prema našem proračunu, na teritoriji Bosne i Hercegovine ne očekujemo u narednom periodu od 50-ak godina snažan zemljotres – odgovara Brlek.

Na stranici Europsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC) registrirani su i najmanji potresi u Bosni i Hercegovini, što nije slučaj sa našim seizmološkim zavodom. Na pitanje kakvi su zapravo naši mjerni instrumenti, Brlek nam odgovara:

  • EMSC nema svoje instrumente nego dobijaju instrumente s terena, tačnije od nas i zemalja u okruženju. Da, oni objave svaki manji potres. Mi nikada nismo potvrdili da zemljotres nije zabilježen već ne želimo uznemiravati građane i javnost objavljivanjem podataka o manjim potresima. Reći ću vam da se zemljotresi dešavaju skoro svakodnevno. To itekako bilježe naši mjerni instrumenti, ali mi njih ne objavljujemo na našoj web stranici kako ne bismo uznemiravali stanovništvo. Ti podaci služe u svrhu nauke i proučavanjem seizmo-tektonike nekog područja – pojašnjava seizmolog.

Inžinjer geodezije i profesor geografije Vedran Zubić nedavno je za naš portal govorio i skrenuo pažnju na to da treba voditi računa o gradnji saobraćajnica i urbanih cjelina.

  • Moraju se ‘ispoštovati’ svi naučni standardi i spoznaje. Samim tim i izbjegavati bilo kakvu djelatnost u labilnijim zonama. Osim tektonike treba slušati i hidrologiju, klimatologiju, geologiju itd. Samo vas napominjem kolike su nesreće bile u Turskoj 1999. zbog gradnje kuća u labilnoj zoni. Poslije je to dobilo i sudski epilog, ali šteta ljudskih života je nemjerljiva – rekao je Zubić dodajući kako ako želimo smanjiti posljedice prirodnih pojava moramo ulagati u nauku i slušati je.

Istakao je i kako ne možemo predvidjeti tačno period trusa (zemljotresa).

  • Veliki trus je praćen onim manjeg intenziteta jer se litosfera stabilizira. Eh, to znamo. Ali, one panike kao prije par godina u Zenici, kada je neko neodgovoran rekao da će se trus ponoviti sutra u isto vrijeme su nebulozne – rekao je Vedran Zubić za Radiosarajevo.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE