PROIZVODNJA MLIJEKA U USK MANJA ZA 1,5 MILIONA LITARA

Na području Unsko-sanskog kantona u protekloj kalendarskoj godini došlo je do drastičnog smanjenja proizvodnje sirovog mlijeka i u odnosu na 2018. godinu proizvedeno je oko 1,5 miliona litara manje, pokazuju podaci koje je objavilo Ministarstvo poljoprivrede USK.

  • Proizvodnja mlijeka je smanjena u protekloj godini i imamo općine gdje je ova vrsta poljoprivredne proizvodnje značajno umanjena. Ukupna godišnja proizvodnja mlijeka na području Unsko-sanskog kantona u protekloj godini iznosila je 33 miliona litara i po tome smo i dalje lideri u Federaciji BiH”, kazao je Sulejman Kulenović, resorni ministar poljoprivrede.

Također, dodaje kako je tokom prošle godine došlo i do smanjenja broja muznih grla kojih je za oko 200 manje u odnosu na 2018. godinu. Prema statističkim pokazateljima, proizvodnja mlijeka u USK je u posljednjih pet godina pala za oko 10 posto, a broj mliječnih grla smanjen sa 15.000 na 12.000, pišu Nezavisne.

Udruženja koja okupljaju poljoprivredne proizvođače u Unsko-sanskom kantonu navode kako su nedostatak radne snage, nedovoljni poticaji i zakonska neuređenost najveći problemi s kojima se suočava ovdašnja poljoprivredna proizvodnja.

Predstavnici tih udruženja nedavno su zatražili da se uvede više reda u sektor agrara po uzoru na evropske zemlje te veća izdvajanja za kapitalne investicije.

Ahmet Lipović, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka iz Cazina, istakao je kako je zbog teških uslova poslovanja više od hiljadu malih poljoprivrednika u tom gradu ugasilo proizvodnju.

  • Problemi su raznovrsni, a jedan od najvećih je što ne postoji zaštitna cijena mlijeka i tražimo da se ona uvede. Sadašnje stanje osigurava samovolju otkupljivača koji su u situaciji da nas ucjenjuju, bilo da se radi o otkupu mlijeka ili tovljene stoke”, kazao je Lipović.

Ahmet Alibabić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Krajina” iz Bihaća, kaže kako je trenutno najveći problem u poljoprivrednoj proizvodnji kako pronaći radnu snagu.

  • Dešava se ono na šta smo upozoravali prije nekoliko godina: farme se prazne i ljudi odlaze u Njemačku i druge zemlje jer je bavljenje poljoprivredom postalo krajnje neizvjesno”, kaže Alibabić

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.