PROJEKT OD 6 MILIONA MARAKA KREĆE U ŠIROKOM BRIJEGU

Jedna od najvećih infrastrukturnih investicija u Širokom Brijegu do kraja ove godine bi trebala biti stavljena u funkciju.

Riječ je o pročistaču otpadnih voda čija je procijenjena vrijednost čak šest miliona konvertibilnih maraka, piše Večernji list BiH.

Kako je rečeno na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Širokog Brijega održanoj u decembru 2021. godine, radovi na ovom projektu teku planiranom dinamikom te bi pročistač u idućih par mjeseci mogao biti stavljen u funkciju.

Montiranje opreme

Prema riječima gradonačelnika Grada Širokog Brijega Mire Kraljevića, bilo je potrebno duže vrijeme za početak realizacije ovog projekta zbog opsežne papirologije.

Početak radova usporile su i određene poteškoće oko izbora nadzora nad radovima, ali kad se krenulo s realizacijom, radovi na projektu koji su Širokobriježani čekali godinama su tekli planiranom dinamikom i vrlo brzo su objekti počeli poprimati svoje obrise.

Trenutačno se građevinski radovi privode kraju te slijedi montiranje potrebne opreme za rad pročistača otpadnih voda.

Vrijednost radova je 2,705.172 eura bez PDV-a, a taj iznos financira se kreditnim i grant sredstvima. Kapacitet pročistača u prvoj fazi bit će 10.000 ES (ekvivalent stanovnika), dok će u drugoj fazi iznositi 15.000 ES.

Inače, izgradnja pročistača otpadnih voda dio je projekta izgradnje kanalizacijskog sistema čija je realizacija počela krajem 2012. godine, kada je projektom stoljeća Grad Široki Brijeg, jedan od osam gradova/općina u Federaciji BiH, uključen u projekt vodoopskrbe i sanitacije u Federacije BiH.

Visina kredita Europske investicijske banke (EIB) za taj projekt je 5,828.000 KM s rokom otplate 25 godina, a Grad Široki Brijeg, uz realizaciju kreditnoga aranžmana, dobio je grant sredstva Europske komisije (IPA fond) u iznosu od 2,500.000 KM.

Zanimljivo je spomenuti da je Široki Brijeg još prije rata imao izgrađeno oko 90 posto uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Njegov kapacitet bio je 5000 EBS.

Kanalizacijski sustav

Tokom rata objekt je u potpunosti devastiran te je njegovo postojanje dodatno oduljilo izgradnju novog jer se čekalo na dozvolu za rušenje, nakon čega je uslijedilo i uklanjanje. Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević više je puta ponovio kako je pročistač otpadnih voda karika u projektu izgradnje kanalizacijskog sistema bez koje se nije moglo dalje. U konačnici će Grad dobiti savremeni kanalizacijski sistem.

Podsjetimo, do sada je najveća količina otpadnih voda Širokog Brijega odlazila u rijeke Lišticu i Ugrovaču.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ISLAMSKA ZAJEDNICA: TVRDNJA PREDSJEDNIKA ENTITETA RS PONOVAN JE POZIV NA TZV....

0
Poruke s jučerašnjeg zasjedanja bosanskohercegovačkog entiteta RS razlog su za zabrinutost i ozbiljna prijetnja miru i ustavnom poretku koja unosi nemir među građane Bosne i Hercegovine, pa tako i članove Islamske zajednice.