Češnjak se smatra prirodnim antibiotikom te čuvarom imuniteta, a osim toga i ima i čitav niz blagotvornih djelovanja na organizam. No što s njim učiniti ako proklija? Trebamo li ga baciti ili upotrijebiti? Dok proklijali krompir ukazuje na veću količinu solanina, štetnog alkaloidnog spoja koji služi kao prirodni pesticid, a koji je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krompiru, češnjak se ipak razlikuje.
Toksične klice glavice luka i češnjaka koje kupujemo u trgovini nerijetko provedu dosta vremena u skladištu ili na policama prije nego ga odnesemo kući. Dobra vijest je da su izdanci sigurni za jelo, ali mogu imati gorak okus. Gorkasta nota neće toliko doći do izražaja u kuhanim ili pečenim jelima, ali jedete li ga sirovog moglo bi vam zasmetati, piše Dnevnik.hr.
Ne želite li ih pojesti, izdanke možete i zasaditi pa uzgojiti nove glavice. Kako ne bi proklijali, čuvajte luk i češnjak na tamnom i hladnom mjestu s dobrom cirkulacijom zraka. Dobro je znati da nakon što proklijaju, luk i češnjak će brzo početi truhnuti. Nikako ih nemojte spremiti na isto mjesto kao i jabuke, kruške, marelice, breskve, šljive, banane, kivi ili mango jer to voće ispušta etilen, plin koji ubrzava sazrijevanje.