PROMIJENITE NAČIN ŽIVOTA: OVA PRAVILA SPRIJEČIT ĆE NASTANAK CELULITA

Čak 90 posto žena starijih od 18 godina ima celulit. Za "narandžinu koru" nisu presudne samo godine života i tjelesna težina.

Prema riječima dermatologa, za njegov nastanak zaslužni su mnogi drugi faktori poput pola (muškarci ga rijetko imaju), način života, genetska predispozicija, a iako postoje smislene teorije da i hormoni igraju ulogu u cijeloj priči, ove teorije još uvijek nisu potvrđene.

Potvrđeno je, doduše, da mikrocirkulacija i protok limfe, a posebno njegovo usporavanje, utječe na nastajanje i tretman celulita, što nas dovodi i do dobrih vijesti – naime, i na jedno i na drugo utječe način života, a to znači da uz male promjene načina života možete učiniti puno po pitanju neželjenog celulita.

Dakle, koji su to koraci?

young fitness woman runner stretching for a run outdoor

Krećite se

Stil života u kom najveći dio dana provodimo u sjedećem položaju direktno utječe na protok limfe i njegovo usporavanje. Limfna drenaža već sama po sebi nije proces koji se odvija veoma brzo, a ako dan provodimo sjedeći praktično se zaustavlja i neophodna je masaža kako bi se pokrenula. Nažalost ni najbolji maser ili aparat ne mogu da restartuju i značajno pokrenu organizam ukoliko se ne krećete. Dobra vijest jeste da je brzi hod dovoljan način da se ovo uradi. Ukoliko vam je potrebna pomoć, postoje mnoge različite aplikacije koje će pratiti razdaljinu i broj koraka koje pređete na dnevnom nivou.

Islustracija

Sjedite pravo

Ispravite se. Ne prebacujte nogu preko noge i ne krivite se. Limfa već usporeno teče kroz noge zato što sjedite veći dio dana, nema potrebe da to dotatno otežavate. Znamo da zvuči gotovo nemoguće, ukoliko ste navikli da uvijek sjedite prekrštenih nogu, ali pomaže u sprečavanju celulita.

Izbjegavajte nositi preusku odjeću

Veike su šanse da volite skini farmerice, uske suknje i haljine ali, kada vam previše stežu tijelo, doprinose nastanku celulita zato što usporavaju cirkulaciju pogotovo ako su preuski preko bokova. Isto važi i za nošenje veša čija je glavna funkcija da oblikuje tijelo, pa ga izbjegavajte nositi svaki dan i duže vrjeme. Čarape za kompresiju, kakve moraju nositi oni koji imaju problema sa venama, dobra su stvar kad ase ne pretjeruje, posebno kada putujete avionom.

Pametno birajte obuću

Razočaraćemo zagrižene zaljubljenice visokih potpetica, ali i baletanki sa potpuno ravnim i tankim đonovima. Ni jedan ni drugi ekstrem ne valjaju i ometaju krvotok i protok limfe. Idealna visina potpetice je oko tri centimetra. To ne znači da ne trebate nositi ništa drugo nego voditi računa o tome koliko dugo u toku dana nosite obuću koja nije odgovarajuća.

Pripazite na prehranu

Vjerovatno već znate o čemu govorimo: optimalan unos tečnosti (ne svih tečnosti, nego pretežno vode), pet obroka koji sadrže povrće i voće, hljeb od cijelih zrna žitarica… Uopšteno rečeno, osobe koje se zdravo hrane imaju manje celulita.

Pixabay

Ono što vjerovatno ne znate jeste činjenica da (pre)velika količina proteina nepovoljno utječe na celulit, zato što usporava mikrocirkulaciju. Posebno treba biti oprezan sa unosom soli i šećera zato što i jedno i drugo zadržavaju vodu u organizmu.

Ispravite leđa

Kada vam je držanje loše, pogotovo dok hodate, to nepovoljno utječe na mišiće nogu i način na koji rade, što za posljedicu ima usporavanje krvotoka i protoka limfe. U prijevodu – noge otječu i zadržavaju tečnost.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

LAKIĆ O MOGUĆEM POVEĆANJU CIJENA STRUJE: NEMAMO UGLJA, NEMAMO PROIZVODNJE

0
Vedran Lakić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, kazao je nema dovoljno uglja u rudnicima da bi se proizvodile potrebne količine električne energije u Federaciji Bosne i Hercegovine.