PROŠLO JE PET GODINA OD SMRTI LEGENDARNE GLUMICE NADE ĐUREVSKE: RIJETKO KO ĆE MOĆI DOSTIĆI NJENU VELIČINU

Doajenka bosanskohercegovačkog glumišta, istaknuta filmska i pozorišna radnica Nada Đurevska preminula je prije pet godina u 65. godini.

Dobitnica brojnih nagrada i priznanja, među kojima je i Šestoaprilska nagrade grada Sarajeva u 2014. godini, posljednjih mjeseci života imala je problema s bolešću.

Prvi put je zaigrala u Čehovljevu Višnjiku, gdje je tumačila Varju. Niti jedan bosanskohercegovački kultni film, počevši još od Igmanskog marša nije mogao proći bez Nadinog pojavljivanja.

Dobitnica je Zlatne Arene Filmskog festivala u Puli (Od zlata jabuka) i nagrada SIZ-a grada Sarajeva 1989. za uloge: Maša (Čehov, Tri sestre), Hasanaginica (Isaković, Hasanaginica), Filomena (Moliere, Učene žene) Nađa (Crnjanski, Roman o Londonu).

Osim ovih kreacija ostaće upamćene i njene uloge u predstavama: Izgubljeni sin, Woyzeck, Hamlet, Duplo dno, Medeja, Hotel slobodan promet, Paskvelija…

U ratnim godinama igrala je na sve tri scene sarajevskih pozorišta (Majka, Hasanaginica, Čekajući Godota, U agoniji, Pješice).

Nakon rata ostvaruje vrhunske kreacije u predstavama: Sarah Bernhardt, Tartuffe, Hamlet, Biće, biće, Derviš i smrt, Kraj igre, Suton, Roberto Zucco, Hanka, Partija remija, Tvrđava, Sakati Billy, Višnjik, Legenda o Ali-paši, Prvi put s ocem na izbore, Ženski turbo-folk bend, igrajući na svim scenama bh. pozorišta.

Dobitnica je mnogih nagrada, između ostalog i Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra MESS 2002. godine.

Predstavom Višnjik, Narodnog pozorišta Sarajevo, 2004. godine obilježila je 30 godina umjetničkog rada i tom prilikom uručena joj je plaketa Grada Sarajeva.

Nada Đurevska rođena je 8. januara 1952. godine u Skoplju. Kao šestogodišnja djevojčica, Nada je 1958. stigla u Sarajevo.

Završila je Osnovnu školu u Sarajevu, a potom je maturirala u Srednjoj medicinskoj školi, nakon čega je upisala i završila glumu.

Preminula je 13.septembra 2017. godine u Sarajevu, a vijest o njenoj smrti zatekla je njene kolege koji su svi bili složni u jednom, a to je da nas je napustila glumica koju će rijetko moći ko dostići u budućnosti.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ZAPALIO SE AUTOBUS KOJI JE PREVOZIO PRVAČIĆE NA EKSKURZIJU

0
Jutros je došlo do samozapaljenja autobusa kojim su se mališani iz tuzlanske Osnovne škole Brčanska Malta prevozili na ekskurziju.