PROSVJETARI U KRAJINI SE SUOČAVAJU SA VELIKIM PROBLEMIMA: SVE MANJE UČENIKA U SREDNJIM ŠKOLAMA U VELIKOJ KLADUŠI

U tri srednje škole na području Velike Kladuše u narednu školsku godinu upisalo se 229 učenika, što je najmanji broj u poslijeratnom periodu.

Prema podacima, to je oko 70 učenika manje u odnosu na plan, tako da je evidentno da će škole imati problema s formiranjem pojedinih odjeljenja i ispunjavanjem pedagoških standarda. Najveći pad broja upisanih učenika bilježi Druga srednja škola, koja je u prvom upisnom roku upisala 105 učenika, što je za oko 50 manje od planiranog broja, kaže direktor te škole Fikret Hadžić.

Prema njegovim riječima, ova škola u novoj školskoj godini zbog slabog interesovanja neće imati odjeljenje za zanimanje prehrambeni prerađivač. Prva srednja škola može biti zadovoljna rezultatima prvog upisnog roka, kaže njen direktor Nihad Ugarak, jer upisano je svega šest učenika manje od planiranog broja, što znači da će biti formirano sedam odjeljenja, kako je i planirano.

  • Interes učenika za zanimanja koja nudimo ne iznenađuje, s obzirom na to da su to zanimanja koja su danas tražena na tržištu – ističe Ugarak.

Poput svih ostalih gradova i općina u Unsko-sanskom kantonu, sve je manje interesovanje učenika za upis u gimnaziju, pa se tako u ovu ustanovu upisalo svega 39 učenika, zbog čega će umjesto planirana tri biti formirana svega dva odjeljenja. Kada je u pitanju ukupno školstvo na području Velike Kladuše, trenutno najveći problem je upravo nikad manji broj učenika, pa je već sada očigledno da će se kompletan plan upisa u osnovne i srednje škole teško realizirati.

Ova pojava je uzrokovana velikim iseljavanjem stanovništva u posljednjih nekoliko godina, a taj problem nije zaobišao niti ovu lokalnu zajednicu, pa veliki broj mladih porodica odlazi u inostranstvo. Nedostatak broja učenika vremenom je proizveo i tehnološki višak nastavnog kadra, kao i niz drugih problema u ovdašnjem školstvu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE