PROVJERI SMO HOĆE LI ZENIČKA BOLNICA, POTRAJE LI AGONIJA DUŽE, DOŽIVJETI SUDBINU NOVOG PAZARA: EVO ŠTA KAŽE MINISTAR JUPIĆ

Čak šest anesteziologa zaposlenih u Kantonalnoj bolnici Zenica, zaraženo je koronavirusom!

Situacija nije alarmantna, kaže Adnan Jupić ministar zdravstva ZDK, ali je zabrinjavajuća s obzirom na to da je u ovoj bolnici zaposleno 12 anesteziologa.

Rad najveće zdravstvene ustanove u tom kantonu, zbog novonastale situacije, je reduciran.

Kako nam je kazao Jupić, hladni operativni programi su na čekanju odnosno samo se pruža puna njega tj. vrše operativni zahvati životno ugroženih pacijenata.

  • Polovina od ukupnog broja zaposlenih anesteziologa u KB Zenica je na bolovanju jer su zaraženi virusom. No, to svakako ne znači da je zdravlje stanovništva ugroženo – govori Jupić za Hayat.ba.

Naglašava kako su zaraženi zaposlenici bolnice na kućnom liječenju, da se osjećaju dobro, te da njihov povratak na posao očekuju za sedam dana.

  • Sada se vrše samo hitni operativni zahvati onih pacijenata koji su zdravstveno ugroženi. Još nismo došli u tu situaciju, ali ukoliko se pogorša epidemiološka situacija među zaposlenicima bolnice, tražit ćemo od Federalnog ministarstva zdravstva da hitno reagira – nastavlja Jupić.

To znači, pojašnjava on za naš portal, da će, potraje li agonija duže, tražiti da se neki operativni zahvati obavljaju u nekim drugim kliničnik centrima ili, kao što je bio slučaj u Novom Pazaru, da privremeno u toj bolnici rade zdravstveni radnici koji se dobrovoljno rade, a uposlenici su drugih bolnica u BiH.

  • Ponavljam, nismo još došli to te tačke, ali razmišljamo o svim opcijama. Treba svakako pohvaliti solidarnost odnosno kolegijalnost među zaposlenicima Kantonalne bolnice Zenica koji jedni drugima izlaze u susret i obavljaju više obaveza nego inače – naglašava ministar.

Ranije je Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica, kazao da i sa izuzetnim naporima za sada uspijevaju obezbijediti funkcionisanje intenzivnih njega i obavljanje hitnih hirurških zahvata.

  • Testiranja se i dalje obavljaju, i u toku sljedećih nekoliko dana će biti – rekao je Skomorac.

(Amir Saletović)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE