Istovremeno, svoju prvu pošiljku će MI “ZP-komerc” Bijeljina, kako najavljuje, poslati danas.
- Prvi kamion s junetinom iz naše MI kreće za 20 minuta – rekao je juče oko podne Damir Pavković, direktor MI “Šišović” Rakitno, te dodao da su klanje junadi počeli u petak.
Prema njegovim riječima, taj kamion bi već u četvrtak trebalo da bude na istovaru u Turskoj.
- Mi ćemo i narednih dana svakodnevno nastaviti klanje junadi za tursko tržište – izjavio je Pavković za “Nezavisne novine”.
Ljubiša Rosić, direktor Mesne industrije “ZP-komerc”, rekao nam je da su sa klanjem junadi počeli u ponedjeljak.
- Tada smo zaklali 130 komada, a isporuka kreće danas. Nastavit ćemo i narednih dana sa ovim procesom, tako da bi po jedan kamion trebalo da ide ka Turskoj svaki dan, izuzev nedjelje – naveo je Rosić, koji dodaje da sve ide po planu te da su zadovoljni.
Ove dvije domaće kompanije su, podsjetimo, ranije potpisale ugovore o izvozu junetine na tursko tržište, koji je, nakon pauze, ponovo počeo. Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, izrazio je nadu da će u predstojećem periodu u posao s Turskom biti uključen veći broj domaćih kompanija koje se bave klaničarskom djelatnošću i koje su certifikovane od strane Turske. Pri tome će se, ističe Košarac, insistirati na otkupu primarne domaće proizvodnje.
On je prije nekoliko dana rekao da je izvoz mesa u Tursku posebno značajan u uslovima aktuelne epidemiološke situacije i borbe s posljedicama virusa korona za ukupni poljoprivredni sektor, uzimajući u obzir ostvarene viškove u proizvodnji i smanjeni unutrašnji konzum.
Podsjetimo, zahtjev prema turskoj strani odnosio na povećanje broja kooperanata, imajući u vidu značaj nastavka i unapređenja izvoza iz aspekta primarnih ciljeva poštivanja međunarodnih ugovora i obaveza BiH i otvaranja novih tržišta.
Međutim, naši poljoprivredni proizvođači baš i nisu previše oduševljeni zbog toga što juneće meso, proizvedeno u BiH, odlazi na strane trpeze, s obzirom na to da oni, kako podsjećaju, mogu da podmire tek 30 posto naših potreba.
- Treba podstaći domaću proizvodnju, a naš narod hraniti zdravim i svježim mesom koje mi uzgojimo. Mi pozdravljamo to što je krenuo izvoz, ali ostajemo pri tome da naši proizvodi treba da ostanu na našem tržištu, a da o izvozu razmišljamo tek kad ostvarimo opravdane tržišne viškove – rekao je Stojan Marinković, lider poljoprivrednika u RS.