PŠENICE I BRAŠNA IMA DOVOLJNO, ALI NADLEŽNE BRINE NEŠTO DRUGO

Rusko-ukrajinska kriza uzrokovala je talas poskupljenja i strah od eventualne nestašice te su građani pojačali kupovinu, a uglavnom se kupuju veće količine brašna.

U bh. žitnici uvjeravaju da razloga za paniku nema, te da zaliha pšenice i brašna ima dovoljno. Ono što brine jeste kontinuiran rast cijena.

Poremećaj na tržištu žitarica, kao jednom od najvažnijih proizvodnih područja u svijetu, stvorio je nesigurnost od novog rasta cijena i nestašice. Nadležni uvjeravaju da pšenice i brašna ima dovoljno do naredne žetve te razloga za paniku nema.

Ono što varira jeste cijena pšenice, koja se na svjetskoj berzi mijenja iz sata u sat te je teško, kažu, predvidjeti dešavanja na svjetskom i domaćem tržištu.

  • Znamo da Rusija i Ukrajina zajedno 25 posto  drže svjetskog tržišta proizvodnje pšenice, 20 posto  kukuruza i oko 80 posto  izvoza suncokretovog ulja, tako da će kriza u Ukrajini sigurno utjecati na domaće tržište. Što se tiče pekarskih proizvoda, mi imamo najjeftinije cijene što se tiče Semberije i pokušavamo da pratimo situaciju, a cijenu korigujemo u onom opsegu koliko može da samo pokrije troškove – kaže Radenko Pelemiš, predsjednik Udruženja pekara regije Bijeljina.

Vijest o zabrani izvoza pšenice iz Mađarske nije obradovala domaće mlinare, koji 70 posto  svoje prerade baziraju upravo na kupovini starih robnih rezervi Mađarske i Srbije.

Shutterstock

S druge strane, domaći ratari ove godine su imali najskuplju sjetvu ikad te se nadaju da će im domaća pšenica konačno biti otkupljena. No, zbog skupih repromaterijala ne mogu primijeniti sve agrotehničke mjere te su ovogodišnji prinos i kvalitet upitni.

  • Zbog poskupljenja repromaterijala od nekih 500 posto  narod nije ‘bacio’ što je trebalo po agrotehničkim mjerama i tu će automatski doći do smanjenja prinosa“, ističe Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije i Majevice.

Pelemiš objašnjava: „Da bi bio dobar rod, moraju se dati određene količine mineralnih đubriva. Znamo da je ovo najskuplja sjetva u prethodnom periodu i da ratari ne mogu da primijene sve mjere koje trebaju. Samo poskupljenje đubriva dovodi da se manja količina primijeni i samim tim je rod smanjen. Mi se nadamo da je u okruženju situacija solidna, da ćemo imati naših 30 posto , a ostatak morati uvoziti“.

Ilustracija

Cijena hljeba po kilogramu trenutno je u rasponu od 1,20 KM do 1,50 KM. Porast cijena energenata – nafte i struje – mogao bi u nekom obimu dovesti do povećanja cijena pekarskih proizvoda.

  • 10-20  posto  je već sve poskupjelo, neka peciva su i 30 posto . 600-gramski hljeb je oko 20 posto  poskupio. S njim smo išli najmanje poskupljenje kako bi bio dostupan svima“, kaže Pelemiš.

Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine će razmatrati prijedlog o privremenom ukidanju akciza na gorivo da bi građanima bio olakšan talas poskupljenja. Procjena je da bi privremenom suspenzijom akciza gorivo bilo jeftinije za oko 35 feninga, piše Federalna.ba.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE