PSIHOLOG ROMIĆ ZA HAYAT O NASILJU MLADIH: PUNI SU FRUSTRACIJA, PA ONDA PRONALAZE SLIČNE SEBI I POSTAJU OPASNI

Gost Otvorenog studija bio je Marko Romić, psiholog.

Razgovarali smo o sve učestalijoj pojavi nasilja među mladima, koja je kulminirala nedavnim navijačkim neredima u Mostaru.

– Svako malo svjedočimo nasilju među mladima. Više faktora utiče na takvo ponašanje. Mladi su u naponu snage i potrebna su im iskustva koja uključuju adrenalin. S druge strane, mi smo zemlja gdje mladim ljudima nije omogućeno da kvalitetno iskoriste tu energiju kroz učenje, rad i sportske aktivnosti. Njihovo okruženje je puno frustracija, što im nudi razloge za nezadovoljstvo. Također, ne postoji adekvatna institucionalna briga, a tu je i odsustvo djelotovornih sankcionisanja – kaže Romić.

Ističe da uzrok ne treba tražiti u odgoju, jer postoje mnogo učinkovitiji faktori.

– To je poprilično loš alibi za nasilničko ponašanje. Mnogi roditelji idu linijom manjeg otpora i propuštaju usaditi prave vrijednosti svojoj djeci od malih nogu. Dio mladih je prepušten sam sebi. Onda se međusobno slično pronalaze i udružuju snage, iz čega proističku nasilničke grupe – pojašnjava Romić.

Na pitanje da li je nacinalizam bitan razlog ovakvog ponašanja, Romić kaže da je to samo jedan od povoda koji vode ka nasilničkom ponašanju.

– Ne treba isključiti činjenicu da se na isti način znaju potući navijači Zrinjskog i Širokog ili Želje i Sarajeva. Dakle, mržnja nije isključivo vezana za međunacionalne odnose. Mladi samo traže suprotnu grupu koja je drugačija od njih. U tom smislu nije nužno imati u vidu nacionalni kontekst – kazao je Romić.

(Mirza Imamović)

Video možete pogledati OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE