PUŠTENA U PROMET ŽELJEZNIČKA PRUGA ŠAMAC-SARAJEVO

Na današnji dan - 17. novembar

1947: Izgradnja 242 km duge željezničke trase trajala je manje od osam mjeseci. Na pruzi je postavljeno 302 km kolosijeka, 288 skretnica, devet tunela, 107 popratnih zgrada i željezničkih stanica, 17 mostova, od koji 14 preko rijeke Bosne, a po jedan preko Spreče, Lašve i Save. Pruga je građena uz veliko učešće omladinskih radnih brigada, a ukupan broj brigadira je bio 211.381 koji su svrstani u 887 omladinskih radnih brigada. Na pruzi je istovremeno u toku gradnje radilo 170 inženjera, 157 tehničara i 6.000 raznih stručnih radnika.

1800. Kongres SAD-a se sastao prvi put u novoj prijestonici Washingtonu, a američki predsjednik John Adams je postao prvi stanar zgrade kasnije nazvane Bijela kuća.

1858. Umro velški filantrop Robert Owen, socijalista utopista i socijalni reformator, industrijalac koji je svoje bogatstvo utrošio pokušavajući da ostvari projekte socijalnih reformi.

1869. Poslije više od deset godina rada pod rukovodstvom Francuza Ferdinanda de Lessepsa, otvoren je Suecki kanal kojim je Sredozemno more povezano sa Indijskim okeanom.

1913. Prvi brodovi prošli kroz Panamski kanal, koji je zvanično otvoren godinu kasnije.

1938. Umro hrvatski političar Ante Trumbić, koji je uz Franu Supila i Ivana Meštrovića bio glavni zastupnik ujedinjenja Hrvatske sa Srbijom i Crnom Gorom u zajedničku državu. Bio je predsjednik Jugoslovenskog odbora.

1947. Puštena u saobraćaj željeznička pruga Šamac – Sarajevo, duga 242 kilometra, u čijoj su izgradnji učestvovale omladinske brigade iz cijele Jugoslavije.

1954. Egipatski general Gamal Abdel Naser postao je šef države poslije pada predsjednika Mohameda Nagiba, s kojim je 1952. srušio kralja Faruka I.

1974. Na prvim parlamentarnim izborima u Grčkoj poslije više od deset godina i nakon sedmogodišnje vojne diktature ubjedljivo je pobijedila Nova demokratija Konstantina Karamanlisa.

1976. Kina je izvela najveću nuklearnu eksploziju u atmosferi.

1988. Smjenjivanje visokih funkcionera u Pokrajinskom komitetu Saveza komunista Kaćuše Jašari i Azema Vlasija izazvalo je masovne demonstracije Albanaca na Kosovu, uključujući i štrajk oko 1.000 rudara u rudniku Stari trg koji je počeo u februaru 1989.

1989. Demonstracije u Pragu u znak sjećanja na dan kada su Nijemci 1939. pogubili devet čeških studenata i zatvorili češke univerzitete, pretvorile se u protestni marš protiv komunističkog režima. Policija je grubo reagovala, mnogi su uhapšeni, a 71 osoba je povrijeđena.

1989. U jednoj od najvećih rudarskih nesreća u Srbiji, u jami Morava Aleksinačkih rudnika uglja poginulo je 90 rudara.

1993. Počeo raditi Međunarodni sud za ratne zločine počinjene u Jugoslaviji sa sjedištem u Haagu. Sudije iz 11 zemalja položile su zakletvu na inauguralnom zasjedanju Suda UN-a za ratne zločine počinjene u Jugoslaviji, prvog takvog suda poslije Nirnberškog i Tokijskog koji su osnovani nakon Drugog svjetskog rata.

1997. Pripadnici najveće egipatske militantne organizacije Al-Gama al-Islamiya ubili su u blizini hramova u Luxoru 58 stranih turista i četvoricu Egipćana.

1998. Izraelski Kneset (parlament) ratifikovao je većinom glasova Vaj sporazum, kojim je predviđeno ustupanje dijela okupirane teritorije palestinskoj samoupravi.

2001. Na Kosovu održani prvi parlamentarni izbori od dolaska međunarodnih snaga u tu pokrajinu u junu 1999. Ubjedljivu pobjedu odnio je Demokratski savez Kosova Ibrahima Rugove, osvojivši 45,6 posto glasova. Srpska koalicija Povratak osvojila je 11,34 posto glasova.

2003. Srbija vratila Hrvatskoj matične knjige koje su 1995. odnijete iz dijelova Hrvatske koji su bili pod kontrolom Srba.

2005. Na svečanosti u Daytonu bivšem američkom izaslaniku za Balkan Richardu Holbrookeu uručena je Dejtonska nagrada za mir, u znak priznanja za postizanje sporazuma kojim je 10 godina ranije okončan rat u BiH.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE